Hävning av köp på grund av fel i varan

2020-06-22 i Köplagen
FRÅGA
Hejsan!Jag köpte en 4år gammal hund i lördags av en privatperson. Den var jättesnäll och go men när jag skulle ta ut den på promenad så började han skälla på ett av grannens barn och gick nästan till attack. Då detta är något helt nytt för mig så blev jag jätterädd samt barnet. Jag skickade sms till ägaren och frågade en gång till om hunden var barnvänlig. Då skrev han att hunden gick bra ihop med hans barn och hans brorsas barn. Det betyder inte att han är bra med alla barn utan bara hans. Jag har en stor erfarenhet av hundar. Jag har haft olika raser - stora som små, gamla som valpar men ALDRIG har någon av mina hundar skällt på barn, ALDRIG. Jag sa detta till ägaren och jag skrev att jag inte kan ha en sån hund när jag har barn i min omgivning. Jag hade dessutom planerat på att ta honom till jobbet och där brukar kollegorna ibland ta med sig sina barn till jobbet. Jag vågar helt enkelt inte ta den risken att något barn blir skadat! När jag skrev allt detta så blev han lite upprörd och skrev att han är besviken och att jag överger hunden då det bara gått en dag. Jag sa aldrig att han behövde hämta hunden direkt men det gjorde han ändå. Jag skickade med allt jag köpte åt hunden (gratis) men när jag frågade om att få pengarna tillbaka då sa han att han inte tänkte ge mig pengarna då det är jag som vill lämna tillbaka hunden. Jag lämnade tillbaka hunden pga ett beteendeproblem inte för att han hade fel färg. Min fråga är nu - har jag rätt att få tillbaka pengarna?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Att prestationerna för köpare och säljare går åter på grund av ett avtalsbrott kallas hävning. Fel i varan är ett sådant avtalsbrott. Om du har haft rätt till hävning av ditt köp av hund ska prestationerna för köpare och säljare gå åter, hunden ska alltså återlämnas och likaså ska betalningen gå åter (64 § Köplagen).

När får en köpare häva köpet?

Vid hävning på grund av fel i varan krävs att felet är av väsentlig betydelse för köparen och säljaren ska ha insett eller borde insett detta (39 § Köplagen). Vad som avses med väsentlig betydelse är svårt att svara på. Generellt sett anses ett fel inte som väsentligt om andra påföljder än hävning kan komma i fråga, dvs. omleverans eller prisavdrag. I och med att jag förutsätter att prisavdrag inte skulle underlättat denna situation är detta inte aktuellt.

Felet ska vara väsentligt för köparen, och bedömningen ska utgå från dennes synvinkel. I detta fallet, då hunden gör utfall mot barn och du har barn är felet alltså väsentligt då du beskriver att det är det.

Har säljaren insett eller bort insett betydelsen av felet för dig?

Säljaren måste också ha insett eller borde ha insett att felet var av väsentlig betydelse för dig. I och med att du förklarat för säljaren att du har barn borde han förstå att det faktum att hunden morrade åt barn var ett väsentligt fel för dig.

Jag tolkar det som att du hade rätt att häva köpet (39 § Köplagen). För att få häva ett köp krävs att köparen meddelat säljaren om att han önskar köpet gå åter/ att han häver köpet inom "skälig tid efter det att han märkt eller borde ha märkt felet" (39 § 2 stycket Köplagen). I och med att du skrev när det gått mindre än en dag är detta sannolikt uppfyllt.

Sammanfattningsvis

I och med att felet är för dig väsentligt och säljaren borde insett detta, samt att du meddelade säljaren att du önskade att köpet gick åter hade du rätt att häva köpet. I och med detta ska prestationerna gå åter. Hunden lämnades tillbaka och du har även rätt att få dina pengar åter.

Vänligen,

Anna Liss
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1299)
2021-01-17 Vad gör vi när vi beställt men inte fått leverans?
2021-01-17 Ett fel uppstår efter ett bilköp mellan två privatpersoner, vem har gjort fel och kan en stämning bli aktuell?
2021-01-17 Kan ägandet gå tillbaka om köparen inte hämtar varan?
2021-01-17 Måste jag köpa tillbaka en trasig sadel?

Alla besvarade frågor (88194)