Har ordningsvakten rätt som slänger ut mig från krogen?

2020-06-30 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Hej. Om man sitter på en krog och dricker öl för sig själv utan att störa ordningen på något sätt. Kan då en ordningsvakt slänga ut en med argument att man har druckit för mycket? Om det är så så undrar jag över vilket lagstöd det är denna går på? Det är alltså en person som inte behöver lobbas ( han är inte en fara för sig själv eller någon annan) samt att personen alltså inte är på något sätt ordningsstörande. Servitrisen hade även serverat personen en öl jämt innan ordningsvakten kom. Detta var alltså jag och jag var inne på min tredje öl när han kom. Jag såg alltså väldigt avslappnad ut och kan ses som full, det förstår jag i sig. Men som sagt så är min fundering gällande lagstöd i detta fall. Tack för svar.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En krog är inte en offentlig plats och krogägaren har därför rätt att välja vilka personer som får vara där och serveras så länge ett avvisande inte grundas på en diskrimineringsgrund.

Enligt här ">8:20 alkohollagen måste ett serveringsställe med serveringstillstånd vid servering av alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat se till att måttfullhet iakttas och att störningar på grund av oordning eller onykterhet undviks.

En krog kan därför välja att avvisa personer som bedöms vara för berusade för att säkerställa att de inte förlorar sitt serveringstillstånd.

Om ordningsvakten inte arbetar på krogen och om krogägaren inte bett ordningsvakten om hjälp med avvisandet bör ordningsvakten inte avvisa dig om ditt uppträdande inte varit ordningsstörande.

Jag hoppas du fick svar på din fråga!

Andreas Broman
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2536)
2021-01-20 Ångra Polisanmälan
2021-01-19 Vem har rätt att begära utdrag ur belastningsregistret?
2021-01-18 Är det okej att använda sig av överfallslarm?
2021-01-18 Kan jag se mitt brottsregister?

Alla besvarade frågor (88421)