Har jag rätt till huset vid en bodelning?

2021-07-28 i Bodelning
FRÅGA
Vi ska separera efter 4år tillsammans. Min sambo köpte en bostadsrätt 2019 som vi tillsammans flyttade in i, där skrev vi samboavtal att bostaden var hans. Där bodde vi mindre än ett år sen sålde han det också gick med vinst 300tusen.Under den perioden var vårat förhållande rörigt. Vi fick 1,5månad på oss att lämna, med tre barn varav en nyfödd bebis. när vi inte fick tag på boende tog han sina saker och flytta in hos en släkting. Och jag skulle bosätta mig hos mina föräldrar med barnen men lyckades tillslut få tag på en lägenhet. Under den tiden hittade min sambo ett hus, jag ville inte köpa det. Så han valde att ensam köpa huset. Vi bodde tillsammans i hyreslägenheten jag hyrde, jag stod skriven där med barnen och han stod skriven hos sin släkting. vi bestämde oss för att vi skulle fortsätta bo ihop och att vi skulle flytta med till huset. Juni 2020 fick vi nycklarna till huset. Där renoverade vi ihop i tre månader, han stod då skriven där och jag stod skriven i lägenheten under uppsägningstiden, vi bodde i lägenheten medans vi renoverade. Sen flyttade vi gemensamt in i huset och har nu inte skrivit något samboavtal. Så jag undrar om jag har rätt till något av huset vid en bodelning? Jag har tagit hela föräldraledigheten, haft barnen ensam för att han valt att jobba dubbla jobb. Vi har heller inte haft gemensam ekonomi. Så han har byggt upp ett väldigt stabilt liv nu ekonomiskt med sparande och jag har ingenting.
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att huset ska ingå vid en bodelning måste huset utgöra samboegendom (8 § sambolagen). En bostad utgör samboegendom om den är köpt för gemensamt bruk (3 § sambolagen). Undantag finns om ni har skrivit ett samboavtal att huset inte ska ingå vid en bodelning (9 § sambolagen). Ni verkar dock inte ha skrivit ett nytt avtal gällande huset.

Det innebär i ditt fall att det avgörande blir syftet med husköpet. Om syftet var att ni skulle bo där gemensamt är huset samboegendom och ingår vid en bodelning, om syftet inte var att bo i huset gemensamt är huset inte samboegendom.

Om du har fler frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på Lawline igen.

Med vänliga hälsningar,

Daniel Högström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?