Har jag rätt till halva lägenheten?

2019-04-05 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Hej!Jag ska skiljas och har en fråga angående bodelning av bostad. Vi köpte en lägenhet tillsammans några månader innan vi gifte oss. Vi lånade 4 miljoner och min man sålde sin gamla lägenhet och betalade 2 miljoner. Lägenheten äger vi gemensamt 50/50 enligt köpeavtalet. Både två betalade lika mycket ränta och bostadskostnader efteråt. Jag undrar om jag har rätt till 50% av lägenhetens värde nu trots att han betalade in pengar som han fick av hans tidigare lägenhet och jag betalade endast via banklån.Tack!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

När ett äktenskap upplöses ska en bodelning ske i vilken makarnas giftorättsgods ska fördelas dem emellan (9 kap. 1 § Äktenskapsbalken, ÄktB). Egendom är giftorättsgods i den mån den inte är enskild egendom (7 kap. 1 § ÄktB). Enskild egendom uppkommer genom t.ex. äktenskapsförord eller gåva/arv som den ene maken fått med villkor om att egendomen ska vara enskild (7 kap. 2 § ÄktB).

I bodelningen ska makarnas andelar i boet beräknas (11 kap. 1 § ÄktB). Så sker genom att man först beräknar hur mycket giftorättsgods makarna har, från varje makes giftorättsgods gör man sedan avdrag för de skulder maken har (11 kap. 2 § ÄktB). Det som återstår av giftorättsgodset efter avdrag för skulderna ska läggas samman och värdet ska sedan delas lika mellan makarna (11 kap. 3 § ÄktB).

Under förutsättning att ni inte avtalat om att lägenheten är din makes enskilda egendom är utgångspunkten att den är giftorättsgods. Är lägenheten giftorättsgods ska dess värde fördelas er emellan, oaktat att ni gått in med olika mycket i den.

Vänligen,

Dennis Lavesson
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskapsskillnad (822)
2019-09-23 Gäller en svensk skilsmässa i ett annat EU-land?
2019-09-23 När börjar betänketiden om skilsmässa att löpa och har jag rätt att bo kvar i vår gemensamma bostad tills vidare?
2019-09-23 Kan den som söker skilsmässa samtidigt begära en betänketid på 6 månader?
2019-09-23 Redovisningsskyldighet vid skilsmässa

Alla besvarade frågor (73015)