Har jag blivit förtalad av min svåger?

FRÅGA
Min svåger anklagar mig för att hotat min syster att jag ska sparka henne i magen när hon vänta barn , men jag är och har aldrig barit en våldsam person , min syster fick missfall och slulden läggs på mig då vi hade ett gräl verbalt . Nu efter 13 år sitter han fortfarande o anklagar mig för detta o förstör mitt liv . Kan jag anmäla honom för förtal då detta är osanning vilket även min syster säger att han ljuger
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag ska utreda om din svåger kan ha utsatt dig för brottet förtal samt ge råd om vad du kan göra nu.

Vad innebär förtal?

Förtal regleras i Brottsbalken 5 kap 1 § (här). Förtal innebär att man pekar ut någon som brottslig eller klandervärd eller annars lämnar uppgift som är ägnad att utsätta personen för andras missaktning. För att det ska vara förtal ska uppgiften nått minst en utomstående. Om man säger något kränkande direkt till den utsatte är det inte förtal, utan kan istället vara brottet förolämpning, se Brottsbalken 5 kap 3 § (här). Vid bedömningen av om en uppgift/ett påstående är tillräckligt allvarligt för att räknas som förtal utgår man från offrets perspektiv. Man utgår från vad som anses kränkande utifrån offrets perspektiv. T.ex. vad offrets umgängeskrets anser vara klandervärt beteende spelar in. Det kan vara förtal även om uppgiften är sann, så huruvida något är sant har inte någon avgörande betydelse.

Om man har lämnat en uppgift som skulle kunna utgöra förtal ska man inte dömas till ansvar om man hade skälig grund för sin uppfattning eller om man var skyldig att uttala sig (t.ex. i kontakt med myndigheter eller vid en rättegång), se Brottsbalk 5 kap 1 § 2 st (här).

Kan din svåger ha utsatt dig för förtal?

Uppgiften/anklagelsen är troligen tillräckligt allvarlig för att det ska räknas som förtal.

Du skriver att din svåger anklagar dig, och påstår att du hade sagt till din syster att du skulle sparka henne i magen när hon väntade barn. Om svågern enbart framför anklagelserna direkt till dig har han betett sig illa mot dig men det är inte förtal i lagens mening. Om han däremot påstår inför andra att du hade hotat din syster, eller sprider rykten är det förtal.

Vad du kan göra nu

Om du har fler frågor kan du ringa till Lawlines telefonrådgivning.
Telefonnumret är 08-533 300 04, och telefonrådgivningen har öppet måndag–fredag kl. 10.00–16.00. Om du funderar på att göra en polisanmälan gentemot din svåger rekommenderar jag att du kontaktar polisen för vidare rådgivning.

Vänligen,

Jenny Hedin
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå A18 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt: nagelsilvia58@gmail.com
2019-07-28 16:03
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (851)
2019-08-12 Är det förtal att hänga ut en dömd brottsling på Facebook?
2019-08-05 Förtal under vårdnadstvist
2019-07-31 Polisanmäla för förtal eller förolämpning?
2019-07-30 Vad kan jag göra om det sprids falska rykten om att jag har begått ett brott?

Alla besvarade frågor (72055)