Har borgenär informationsplikt gentemot borgensman?

Har hyresvärd skyldighet att informera mig om obetalda hyran om jag är borgensman för min styvson om hyresvärd har det, när han ska informera mig om det ?

Tack på förhand

MVH Pawel Johanik

Lawline svarar

Hej och tack för att du kontaktar Lawline med din fråga!

Borgenärer har en informationsskyldighet gentemot borgensmän. I rättsfallet Nja 1992 s.351 förlorade en bank sin rätt att kräva betalning av borgensmannen, eftersom banken inte hade informerat borgensmannen om gäldenärens betalningssvårigheter. Domstolen skriver också att detta bara gäller om borgenären inte kan förvänta sig att borgensmannen själv håller sig underrättad. Det blir här en bedömningsfråga av vad du måste ha förstått om din styvsons situation. I rättsfallet var tidsrymden lite mer än ett år, från det att borgenären upptäckte att gäldenären inte betalade tills det att borgensmannen blev krävd på betalning.

Sammantaget så har hyresvärden en informationsskyldighet gentemot dig som borgensman, och hyresvärden ska informera dig när gäldenären har betalningssvårigheter som du inte kan förutsättas känna till.

Tack för att du kontaktade lawline, behöver du mer rådgivning kan du ringa till oss på lawline, 08-533 300 04. Vi svarar på samtal måndag-fredag 10:00-16:00.

Ebba EkstrandRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Fordringsrätt & exekutionsrätt och Fordringar? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo