FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt28/02/2020

Giltighet av ett testamente

Min sambo dog. Han har 3 barn. Han har skrivit ett testamente att vi får 25 procent var. Nu undrar jag om testamentet gäller även när hans får dör?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågor om testamente regleras i Ärvdabalken (1958:637) (ÄB).

Enligt 10 kap. 1 § ÄB framkommer der att ett testamente är giltigt om det är skriftligt och bevittnat av två personer. Det finns ingen specifik tidagränd för hur länge det är giltigt. Därför gäller testamentet tills det förstörs av den som skrivit den eller återkallas skriftligen. Testamentet gäller för den person som har skrivit det, och gäller därför endast hans egendom. Är det så att han har ärvt något sedan tidigare och det ingår i hans egendom (utan villkor om annat) ska ni få 25 procent var. Ett testamente gäller därför hur länge som helst förutsatt att det inte återkallas eller "dödas" av den som skrivit testamentet. För att vidare utreda frågor är du varm välkommen att boka tid med vår juristbyrå för det här.

Andrea VrcicRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000