Gifta men folkbokförda på olika adresser

2017-01-31 i OFFENTLIG RÄTT
FRÅGA
Hej! Vi är ett par, gifta sen 1964. Kan vi vara skrivna på olika adresser? Vi har en villa i Skåne och en bostadsrätt på Lidingö. Tacksam för svar vad som gäller
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Då din fråga rör folkbokföring finns bestämmelser om detta i Folkbokföringslagen som du hittar här.

Man ska vara folkbokförd på den adress där man är bosatt, 6§ Folkbokföringslagen. Bosatt är man på den adress där man regelmässigt tillbringar sin dygnsvila,7 § Folkbokföringslagen. Om du och din partner är bosatta på olika adresser kan ni därför vara skrivna på olika adresser.

Om man har flera bostäder och bor i var och en av dessa minst en sjundedel av tiden så har man dock dubbel bosättning. Om man har dubbel bosättning ska man folkbokföra sig på den adress där man med hänsyn till samtliga omständigheter får anses ha sin egentliga hemvist, 6, 7§§ Folkbokföringslagen. Omständigheter som man tar hänsyn till för att bestämma folkbokföringen om man har så kallad dubbel bosättning är om man har familj som man bor tillsammans med i någon av bostäderna, hur ofta man är i bostäderna, hur standarden och storleken är på bostäderna, var man har sin arbetsplats och var man har de flesta ägodelarna.

Om du och din partner kan vara folkbokförda på olika adresser beror alltså på om ni bor på olika adresser eftersom man ska vara folkbokförd där man är bosatt. Om ni båda eller någon av er har så kallad dubbel bosättning kan jag inte bedöma utifrån den information som du lämnade i frågan och inte heller var ni i så fall ska vara att anse som bosatta och därmed folkbokförda. Som ovan nämnt ska man dock vid så kallad dubbel bosättning ta hänsyn till om man har familj som man bor tillsammans med i en av bostäderna, tex. om du och din partner bor tillsammans i en av bostäderna. Vidare ska man också som ovan nämnt ta hänsyn till hur ofta man är i bostäderna, var man har de flesta ägodelarna samt hur standarden och storleken är på bostäderna.

Hoppas detta gav svar på din fråga!


MVH
Lisa Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1327)
2021-09-20 Vart ska man vara folkbokförd vid studier på annan ort?
2021-09-16 Kan jag överklaga en bot för en studentbiljett som jag fått fast jag är student?
2021-09-03 Gallring av villkorlig dom eller skyddstillsyn
2021-08-31 Ansöka om vapenlicens efter omhändertagande enligt LOB

Alla besvarade frågor (95761)