FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt29/06/2018

Gåva mellan makar och testamente

Vi är ett gift par utan gemensamma barn, jag har ett särkulls barn.

Har en bostadsrätt som jag står som ägare till, på bostadslånet står hustrun som medsökande.

Kan jag överlåta halva lägenheten till hustrun, och om fallet är så blir det bara min halva som ingår i dödsboet om jag skull avlida ? Alltså arvslotten till mitt barn blir då 1/4 av lägenheten ?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till lawline med din fråga.


Jag tycker att det är jättebra att du tänker igenom dessa svåra frågor. Om jag förstår dig rätt så undrar du om du kan överlåta halva lägenheten till din fru för att säkra hennes ekonomi om något skulle hända dig.

Precis som du är inne på så har ditt barn rätt till sin laglott om du skulle gå bort och den kan hen kräva ut direkt. Det finns dock möjlighet för ditt barn att vänta med att ta ut den tills din fru avlidit om hen själv önskar, men det är inget som du kan styra över.

Ett alternativ inom din kontroll kan som du äger vara att överlåta en del av bostaden till henne. Här finns det lite saker man måste ha koll på.

För det första så måste gåvor mellan makar registreras hos skatteverket. Detta är för att man inte ska kunna ta lån och sedan när kronofogden kommer hävda att man inte har någon egendom utan att allt tillhör maken. Detta regleras i 8 och 16 kapitlet äktenskapsbalken, https://lagen.nu/1987:230.

För det andra så kan det vara viktigt att ha koll på att man i svensk rätt gör skillnad mellan livshandlingar och dödshandlingar. Tanken är att den ända giltiga handlingen i slutet av en persons liv är ska vara ett testamente med uppfyllda formkrav. Detta för att personen verkligen ska tänkt igenom sina beslut och förstå innebörden av dem, det innebär alltså att beslut tagna i slutet av livet inte är juridiskt giltiga. De kan alltså angripas i en rättsprocess men ofta respekteras dessa ändå av de nära och kära.

Hoppas att du fick svar på din fråga.

Lawline RådgivareRådgivare