FrågaOFFENTLIG RÄTTÖvrigt31/07/2014

Garantipensions påverkan av andra inkomster

Hej!

Jag frågar för en bekants räkning. Denne person är 80 år idag och har bott i Sverige i ca 20 år. Personen är född och uppvuxen utomlands men har idag enbart svenskt medborgarskap. Personen får idag en s k garantipension från svenska staten trots att denna inte jobbat någonting alls i Sverige. Och nu till själva frågan. Det kan eventuellt bli så att personen i fråga ärver ett ganska stort belopp ( säg t ex 1 MSEK) från sitt hemland. Kan detta leda till att personen då förlorar rätten att erhålla pension från Sverige? T ex om Pensionsmyndigheten säger att man först måste förbruka alla de pengar man erhåller som arv? Eller är garantipensionen fast oavsett vilka andra inkomster man har?

Tack på förhand!

Lawline svarar

Hej,

Tack för din fråga!

Frågan om pensioner behandlas i Socialförsäkringsbalken. Garantipension för personer födda 1937 och tidigare behandlas i kapitel 66 i Socialförsäkringsbalken.

Garantipensionens storlek kan påverkas av vissa inkomster, men det är främst olika typer av pensionsinkomster. Dessa är till exempel inkomstpension, tilläggspension, änkepension och vissa utländska pensioner. De pengar din bekant får som arv bör därför inte påverka garantipensionen. Mer information finns på Pensionsmyndighetens hemsida, http://secure.pensionsmyndigheten.se/GarantipensionensStorlek.html.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Andrea KaalhusRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Offentlig rätt och Övrigt? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo