Går testamente före halvsyskons rätt till arv?

2021-01-16 i Testamente
FRÅGA
HejJag är ogift och har inga barn samt bor själv.Jag har en halvsyster på min mors sida och en halvbror på min fars sida.Jag undrar nu ifall jag kan välja att min flickväns dotter ska ärva allt mitt, och att inget ska gå till mina halvsyskon. Om det är möjligt hur ska jag då tillväga för att så ska ske?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt arvsordningen i ärvdabalken ska arv i 2:a led gå till arvlåtarens föräldrar, alltså om arvlåtaren inte har bröstarvingar (barn). Ifall även föräldrarna till arvlåtaren är döda så ska arvet gå till syskon och halvsyskon (2 kap. 1 § & 2 kap. 2 § ärvdabalken).

I ditt fall kan du dock välja att testamentera bort hela din kvarlåtenskap till din flickväns dotter i händelse av din bortgång. Då har ingen annan rätt till din kvarlåtenskap förutom din flickväns dotter. Halvsyskonen har inte heller rätt till laglott då den rätten endast hänför sig till bröstarvingar 7 kap 1 § ärvdabalken.

Sammanfattning

Du kan välja att testamentera bort all din kvarlåtenskap till din flickväns dotter, då får dina halvsyskon ingen rätt till ditt arv och din flickväns dotter ärver således allt i händelse av din bortgång.

Ifall du behöver juridisk hjälp av mer specifik art om hur du skriver ett testamente rekommenderar jag dig att boka tid med vår juristbyrå här, eller ringa oss:

Kontaktuppgifter till vår telefonkontakt:

Telefon: 08-533 300 04

Öppettider: Mån-fre kl. 10:00-16:00

Hoppas du fått svar på din fråga och tack för att du vände dig till Lawline!

Nähar Abdulreza
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2835)
2021-05-05 Går det att göra sin efterlevande make arvslös?
2021-05-03 Kan ett gåvobrev ersättas med ett testamente?
2021-04-30 Kan äktenskapsförord ändra testamente?
2021-04-30 Orubbat bo som sambo

Alla besvarade frågor (92074)