Gäldenärsbyte vid överlåtelse av fastighet

2017-09-10 i Fordringar
FRÅGA
Hej!Jag tänkte överlåta min fastighet till sonen. Måste han betala handpenning på lånet som han övertar? Fastigheten har ett taxeringsvärde på 330 000 och lånet ligger på 360 000? Han och hans sambo har fasta arbeten med en årsinkomst på mer än lånet på fastigheten så ekonomiskt klarar dom det. Jag tänkte skriva ett gåvobrev dessutom. Mvh
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Det finns ingenting som hindrar dig från att överlåta fastighet till din son. Angående lånet är det dock först och främst banken som du lånat av som bestämmer. Gäldenärsbyte kan inte med bindande juridisk verkan göras utan borgenärens samtycke, vilket innebär att banken måste godkänna att din son tar över lånet. Således är det även banken som bestämmer om ny handpenning behöver betalas. Jag rekommenderar att berätta om affären för banken och höra med dem vad dem har för policy och vilka avtalsregler dem tillämpar i sådana här situationer. Det torde inte bli några större problem då dessa typer av fastighetsöverlåtelser är väldigt vanliga.

Eftersom det är borgenären, banken, som bestämmer villkoren vid övertagande av lån på gäldenärssidan kan jag tyvärr inte ge ett mer detaljerat svar.

Hoppas att du finner svaret tillfredsställande.

Vänliga hälsningar,

Wilhelm Stenvall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (811)
2021-07-11 Ökad ränta trots betalning i tid
2021-07-11 Hur ska jag gå tillväga för att få tillbaka depositionsavgiften?
2021-07-03 Oreglerade skulder - Vad gäller?
2021-07-03 Hur ansöker man om ett betalningsföreläggande?

Alla besvarade frågor (94176)