Gå i borgen utan risk

2017-07-11 i AVTALSRÄTT
FRÅGA
Min nyblivna flickvän behöver att jag går in som garant för 300 tkr som är del av kontantinsats för en nybyggd bostadsrätt hon ska köpa i december. Hon behöver ha detta klart nu snart för att kunna skriva på upplåtelseavtalet. Hur skriver man ett sånt avtal så att jag inte riskerar pengarna?Planen är att vi ska flytta ihop där men man vet ju aldrig. /Peter
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som jag förstår din fråga undrar du om man kan skriva ett borgensavtal (som det också heter) där det inte finns någon risk från din sida.

Meningen med ett borgensavtal är just att du ska kunna bli krävd på pengar när (eller om) din flickvän inte kan. Sannolikt kommer inte de som ska ha pengarna acceptera ett borgensavtal där de ändå inte kommer kunna kräva dig på pengar, då det går emot hela funktionen med borgen.

Enda sättet att bli garant för någons lån eller insats är just att vara beredd att betala i deras ställe.

Vill ni ha hjälp att upprätta ett ordinarie borgensavtal kan våra jurister hjälpa er. Ni kommer enkelt i kontakt med dem via www.lawline.se/boka. Ni kan också vända er till er bank för att få hjälp med det.

Hoppas du fått klarhet i frågan även om det inte var vad du hoppats på.

Med vänlig hälsning,

Anonym Anonym
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1425)
2021-09-18 Skoluppgift avtalsrätt
2021-09-15 Framtidsfullmakt efter dödsfall
2021-09-11 Hur delas sambors samägda aktier
2021-09-09 Kan jag säga upp en försäkring i förtid?

Alla besvarade frågor (95747)