Fullmaktens betydelse

2017-03-27 i AVTALSRÄTT
FRÅGA
Min mamma har flyttat till äldreboende (pappa borta sedan 13 år) och jag är enda barnet. Hon bodde tidigare i en bostadsrättslägenget som nu ska säljas då hon inte har råd att betala dubbelt boende.Jag har en fullmakt där det står att jag såsom hennes "särskilda förtroendeman självständigt och oinskränkt befullmäktigasvatt förvaltabhennes intressen." Vidare står det att jag äger rätt att å hennes vägnar "föhandla med myndigheter, banker, privatpersoner och företag, lyfta medel, avsluta bankkonton, uppbära och kvittera medel och handlingar, köpa och sälja fast och lös egendom samt i övrigt vidta åtgärder för" hennes räkning.Innebär detta att jag, när jag sålt hennes lägenhet kan betala mina och min familjs lån med de pengar jag får, eller måste jag vänta till den dagen hon går bort? Eller måste hon skriva ett gåvobrev också?Hon vill ju hjälpa oss (jag och min familj) så vi blir skuldfria.Med vänlig hälsning,Marie-Louise
SVAR

Hej! Tack för att du har valt att vända dig till Lawline med din fråga.

Då du använder en fullmakt vid försäljningen av din mammans lägenhet, gör du rättshandlingen (försäljningen) i hennes ställe. Detta innebär att du inte agerar som part i själva försäljningen, utan snarare för fram din fullmaktsgivares önskan. Detta innebär vidare att du inte har rätt att ta del av de pengar som kan mynna ut vid försäljningen av lägenheten. Om din mamma vill att du ska få ta del av dessa pengar behövs ett gåvobrev upprättas. Då detta rör sig om stora summor råder jag dig att ta hjälp av en jurist.

Jag hoppas att jag med detta har besvarat din fråga.

Vänliga hälsningar,

Ellinor Book
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1415)
2021-08-01 Kan man bestrida en framtidsfullmat?
2021-07-30 Felaktig SJ-böter
2021-07-29 Vad kan man göra om man inte får svar från ett utländskt företag man köpt en vara ifrån?
2021-07-22 Upprätta framtidsfullmakt till sina barn

Alla besvarade frågor (94634)