Fullmakt att förvalta dödsbo

2017-07-28 i Arvsskifte
FRÅGA
Får min man bevittna min underskrift när det gäller en fullmakt för dödsbo angående utbetalning av arv?
SVAR

Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt 18 kap. 1 § ärvdabalken (ÄB) är huvudregeln att dödsbodelägarna gemensamt ska handha dödsboet. Det är dock möjligt för dödsbodelägarna att genom fullmakt lägga denna uppgift på endast en av delägarna, för att till exempel göra det smidigare och snabbare.

En fullmakt som ger en av dödsbodelägarna rätt att representera dödsboet ensam behöver inte bevittnas. Det är alltså inte ett krav och det finns därmed inte heller några restriktioner angående vem som får bevittna fullmakten och inte. Om en fullmakt är bevittnad kan det däremot ge ett högre bevisvärde, samtidigt som det ger ett högre bevisvärde om den är bevittnad av en utomstående person än om den är bevittnad av din man. Att fullmakten är bevittnad är dock, som sagt, inte ett krav för att fullmakten ska vara giltig.

Hoppas att du fått svar på din fråga!
Vänligen,

Emma Fagerberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsskifte (659)
2021-07-31 Hur fördelas egendom enligt mitt testamente?
2021-07-31 Vem ärver vad? Särkullbarn och efterlevande make
2021-07-31 Vem ärver pappans aktier?
2021-07-26 Hur fördelas arvet när efterlevande make avlider?

Alla besvarade frågor (94568)