Fråga om vem som har bäst rätt till lägenheten vid skilsmässa

2017-11-19 i Bodelning
FRÅGA
Hej, Min man och jag har varit gifta i över 10 år. Vi har precis bytt lägenhet där han står på kontrakt. Vi ska skilja oss snart. Vem har större möjlighet att få lägenheten vid bodelning om: han (1) har råd med att köpa en lägenhet, (2) har en bil, (3) har flera Aktiebolag där han till och med äger några lägenheter, (4) har det super bra ekonomiskt och kan lätt betala en hyra på 20000kr. Däremot har jag precis börjat ta ut (minimalt) lön från mitt företag för första gången efter flera år. Mitt företag ligger nära lägenheten och det är nästan omöjligt för mig att få förstahands kontrakt eller köpa lägenhet, och en bil har jag inte heller. Finns det en stor chans att jag får lägenheten eftersom det är jättemycket svårare för mer att skaffa ny lägenhet? Tack
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vem av er som ska få behålla lägenheten avgörs av vem som har det största behovet av den (se här). Att även hyresrätter räknas som gemensam bostad framgår här. Förutsättningar är att makarna bott i den gemensamt, därför utgår jag ifrån att ni gemensamt bott i en lägenhet ni inte äger.

Hur görs bedömningen kring vem som har störst behov av att behålla lägenheten vid en skilsmässa?
Olika faktorer som beaktas är bland annat:
- Om den dena maken kan hyra en annan lägenhet eller på annat sätt enklare skaffa ny bostad än den andre
- Finns gemensamma barn och ska en av makarna få ensam vårdnad vid skilsmässan så brukar denna anses ha störts behov av att få bo kvar
- Makarnas ålder, hälsa samt avstånd till arbete eller liknande

Sammanfattning

Det är helt enkelt en bedömningsfråga om vem som har störst behov av att behålla lägenheten och därför kan det ibland vara svårt att säga vem som ska få bo kvar. Av det du beskrivit verkar det dock som att din man skulle ha det enklare att skaffa en ny bostad än vad du har och därför är dina chanser att få bo kvar mycket goda.

Om ni inte kommer överens om vem som har bäst rätt till lägenheten kan ni anlita en bodelningsförrättare. En sådan ansökan kostar 900 kr. Här kan du läsa mer om det.

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

Vänligen,

Emelie Ström
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2916)
2021-11-25 Dold samäganderätt – bostadsrätt
2021-11-24 Vad ska ingå i bodelningen?
2021-11-17 Kortvarigt äktenskap och bodelning vid dödsfall
2021-11-11 Hur kan ändringar göras i ett bodelningsavtal?

Alla besvarade frågor (97478)