Fråga om rätt till ersättning vid avbruten provanställning

FRÅGA
Hejsan jag fick en helstidsanställning via ett bemanningsföretag på ett annat företag from 2021.05.25 tom 2021.11.24 (provanställning). På avtalet står det ömsesidigt uppsägningstid 14dagar. Igår den måndag den 14.06 blev jag uppsagt samma dag. Har jag rätt att bli ersatt de 14dagar då man inte sa upp mig 14 dagar i förväg.
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Avtal om tidsbegränsad provanställning får träffas under förutsättning att prövotiden är sex månader. Provanställningen vid ett sådant avtal får avbrytas i förtid, alltså före den avtalade prövotidens utgång, om inte något annat har avtalats. Såväl arbetsgivaren som arbetstagaren får avbryta anställningen i förväg. I avtalet med din arbetsgivare framgår emellertid att uppsägningstiden är 14 dagar (6 § lagen om anställningsskydd).

En arbetsgivare som avser att ge en arbetstagare besked om att en provanställning ska avbrytas i förtid eller avslutas utan att övergå i en tillsvidareanställning ska underrätta arbetstagaren om detta minst två veckor i förväg. Är arbetstagaren fackligt organiserad ska arbetsgivaren även underrätta den lokala arbetstagarorganisationen som arbetstagaren tillhör (31 § lagen om anställningsskydd). Eftersom arbetsgivaren har avbrutit provanställningen i förtid innebär det att det inträder en skyldighet för honom eller henne att ersätta dig för utebliven lön de kommande 14 dagarna (AD 2003 nr 115).

Samtidigt finns en möjlighet att avvika från såväl 6 som 31 paragrafen. Det förekommer nämligen kollektivavtal om provanställning (2 § lagen om anställningsskydd). Jag skulle därför rekommendera dig att ta kontakt med ditt närmaste fackförbund och berätta om din situation. De är ofta hjälpsamma.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Robin Forslöv
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Uppsägning och avskedande (1820)
2021-07-24 När har jag företrädesrätt till återanställning?
2021-07-24 Kan arbetsgivaren hålla kvar mig eller kan jag byta jobb?
2021-07-24 När börjar uppsägningstiden räknas?
2021-07-23 Kan jag bli uppsagd för arbetsvägran om jag vägrar arbeta i köket på förskolan där jag arbetar?

Alla besvarade frågor (94160)