Fråga om överklagan av p-bot vid otydlig markering av handikapplats

2017-06-27 i Parkeringsböter
FRÅGA
Hej! Jag var i Haninge centrum för att leverera material ochParkerade i en målad ruta. Det fanns ingen skylt som sade att man inte fick parkera där. Det fanns 4-5 utmarkerade p-platser ingen skylt Före som sa att det var förbjudet att parkera där än mindre att det var reserverat för handikappade. Inte någon märkning i p-rutan att det var handikapplats. Däre mot ca 5-6 meter efter den sista p-rutan, vilket jag inte hade vägarna förbiJag har filmat hur det ser ut på platsen. P-boten vart på 700:- för att det var handikapplats.
SVAR

Hej, vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns alltid en möjlighet att bestrida en parkeringsanmärkning. Men även om du gör detta så är det viktigt att du betalar p-boten inom den tid som krävs. Skulle överklagan sen gå igenom så får du tillbaka pengarna för p-boten (se här).

Rättelse
Om du anser att parkeringsanmärkningen är felaktig kan du i första hand ansöka om rättelse hos Polismyndigheten på den ort där du fått parkeringsanmärkningen (se här). Ta med dig anmärkningen till polisstationen och förklara vad som har hänt. Även filmen är bra att ta med sig då den fungerar som ett bevis för hur det faktiskt såg ut på parkeringsplatsen när du parkerade.

På polisens hemsida kan du läsa mer om hur du ska gå tillväga - här.

Bestrida p-bot skriftligen

Om inte rättelse medges finns det istället en möjlighet att bestrida felparkeringsavgiften skriftligen. Detta bestridande måste göras inom 6 månader från att avgiften betalats. Du bestrider anmärkningen genom att skriva till polisen och meddela varför du anser att avgiften är felaktig. Även här är eventuella bevis av betydelse, i ditt fall filmen.

På polisens hemsida finns en blankett att använda för att kunna bestrida - här.

Sammanfattning

I första hand ansöker du om rättelse hos polisen och i andra hand bestrider du p-boten skriftligen!

Hoppas du fått svar på din fråga och lycka till!

Vänligen,

Emelie Ström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Parkeringsböter (475)
2021-07-31 Bötfälla någon för felparkerad elscooter
2021-07-31 Hur bestrider jag en kontrollavgift?
2021-07-19 Markägares rätt att utfärda kontrollavgift
2021-07-14 Kan jag överklaga parkeringsboten om jag parkerat för nära en korsning?

Alla besvarade frågor (94603)