FrågaAVTALSRÄTTÖvrigt05/12/2018

Fråga om minderårig och fullmakt

Hej, jag undrar ifall det rent juridiskt teoretiskt hade kunnat vara så att en person som är yngre än 20 hade kunnat köpa alkohol på systembolaget (eller mer generallt, andra åldersbegränsade varor) med en fullmakt. Givetvis väljer butiken vem de vill avtala med men i teorin, hur fungerar detta?

Tacksam för svar!

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.


Enligt avtalslagen (AvtL) så kan en person ge en fullmakt åt en annan att handla åt dennes räkning (AvtL 10 §). Det innebär att om x (över 20 år) ger y (under 20 år) en fullmakt att köpa alkohol åt hen så handlar y som om han vore x.


Gällande ditt exempel med systembolaget så skulle det teoretiskt kunna vara möjligt för y att köpa alkohol för x räkning. Detta eftersom att y inte själv är part utan handlar åt x räkning, vilket gör x till part. Däremot kan inte y ta med alkoholen ut ur systembolaget eftersom att hen inte är 20 år. Det krävs alltså att x kommer och hämtar alkoholen där oavsett.

Det finns trots det inte någon skyldighet för systembolaget att sälja alkoholen till en minderårig person med fullmakt, eftersom de enligt alkhollagen kan neka köp till personer under 20 år.Hoppas du fick svar på din fråga,

Med vänlig hälsning

Felicia OlssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Avtalsrätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000