Fråga om ensam vårdnad.

2017-04-22 i Vårdnadstvist
FRÅGA
Hej! Skiljde mig från barnen pappa 2012 mina barn idag son 20 år och dotter 9 år. Vi har delad vårdnad men barnens pappa har aldrig tagit ansvar barnen har bott hos mig på heltid. Han betalar inte för barnen så jag får underhållsstöd från försäkringskassan. Min fråga är hur går jag till väga för att ansöka om ensamvårdnad samt byta min dotters efternamn? Min son som är 20 år har redan bytt efternamn.
SVAR

Hej! Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Ansökan om ensam vårdnad
Om man vill ansöka om ensam vårdnad så ska man skicka in en stämningsansökan till en tingsrätt. I stämningsansökan ska du ange att du ansöker om ensam vårdnad och varför. Jag skulle rekommendera dig att kontakta en jurist i samband med ansökningen. Domstolen kommer sedan pröva vad som är barnets bästa. Vad som kan vara bra att veta är att en domstol alltid utgår från att barnets bästa är gemensam vårdnad. Skäl för ensam vårdnad kan vara antingen djupgående konflikter mellan föräldrarna eller att den ene föräldern missbrukar, är sjuk eller på annat sätt är oförmögen att ta hand om sitt barn.

Byte av efternamn
Vad gäller namnändring så finns det inga hinder för barnet att byta namn till något namn som en av föräldrarna heter. Det gör man genom att skicka in en ansökan till skatteverket. Ansökan måste vara underskriven av båda vårdnadshavarna. Här kan du hitta ansökan: https://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/blanketterbroschyrer/blanketter/info/7630.4.39f16f103821c58f680007056.html.

Lycka till med allt!

Vänligen,

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Vårdnadstvist (852)
2021-07-25 Exet har samarbetssvårigheter och ignorerar all kontakt gällande barnet
2021-07-21 Vad kan man göra om den ena vårdnadshavaren inte vill godkänna ett nytt pass för barnet?
2021-07-16 Who gets custody of newborn when not married?
2021-07-15 Full vårdnad över barn

Alla besvarade frågor (94337)