Fråga om arv och särkullbarn.

2017-01-24 i Särkullbarn
FRÅGA
Om din förälder gifter om sig med en annan som har flera barn med en annan undrar jag vad jag och min syster ärver. De ska bo i förälderns hus . Vår förälder har nog en del på banken och även värdefulla föremål i huset.Föräldern är betydligt äldre än sin nya partner.
SVAR

Hej! Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När man ska fördela arv följer man reglerna i Ärvdabalken (ÄB), den kan du läsa här. I 2 kap. 1 § regleras barns rätt till arv och i 7 kap. 1 § regleras att barn har rätt till 50% av det totala arvet från bröstarvingen, föregående regel går inte att avtala bort genom testamente.

När ett äktenskap upplöses genom att en dör börjar man med att göra en äktenskapsskillnad. Hur man gör en äktenskapsskillnad regleras i äktenskapsbalken (ÄktB), den hittar du här. All egendom som inte är enskild egendom är makars giftorättsgods och den läggs samman och delas lika mellan makarna (se 7 kap. 1 § ÄktB och 11 kap. 3 § ÄktB). Enskild egendom är vad som regleras i 7 kap. 2 §, det som enligt äktenskapsförord, testamente, gåva m.m. är ägnat att endast tillfalla den ene maken. Din förälders del efter äktenskapsskillnaden är dennes kvarlåtenskap.

Efter äktenskapsskillnaden har ni, som särkullbarn, rätt att ta ur ert arv enligt 3 kap. 1 § ÄB. Om det inte finns ett testamente får ni dela lika på hela er förälders kvarlåtenskap. Ni kan också välja att avstå från er rätt, då får den efterlevande maken fri förfoganderätt över er del av arvet till det att hen dör. Med fri förfoganderätt menas att hen kan spendera pengarna fritt men däremot inte testamentera bort pengarna.

Hoppas du fick svar på din fråga, tveka inte att fråga igen!

Vänligen,

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Särkullbarn (1225)
2021-09-25 Hur fördelas arv när båda makarna har särkullbarn?
2021-09-24 Har särkullbarn rätt till pengar på mitt privata konto?
2021-09-18 Särkullbarns rätt till arv
2021-09-17 Kan mammas särkullbarn ärva pappas egendom?

Alla besvarade frågor (95852)