FrågaASSOCIATIONSRÄTTBolag28/11/2022

Fråga om aktieägare kan besluta om firmateckning

Jag är delägare i ett aktiebolag med ytterligare en part. Kan jag begära på något sätt att vi ska ha gemensam firmateckning?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga.

Angående vad du har för befogenheter som aktieägare så kan du på bolagsstämman besluta om bolagets angelägenheter (7 kap 1 § Aktiebolagslagen, ABL). Ett exempel på en sådan angelägenhet är att bolagsstämman beslutar om vilka som ska sitta i bolagsstyrelsen 8 kap 8§ ABL. Detta för oss vidare till din fråga som man kan tänkas sig är en angelägenhet för aktieägarna, men lagregeln om firmateckning hittar man i 8 kap ABL om styrelsen, enligt 8 kap 37§ ABL så är det styrelsen som beslutar om vem som ska vara firmatecknare. Däremot finns det ingenting som hindrar dig från att personligen be en i styrelsen att föreslå att firmateckningen ska göras av hela styrelsen tillsammans (8 kap 39§ ABL).


Hoppas du fått klarhet angående din fråga. Om du har ytterligare funderingar är du välkommen att ställa fler frågor.

Hälsningar

Johanna Wallin

Johanna WallinRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Associationsrätt och Bolag? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000