Fråga om adoption av systers barn.

2017-04-25 i Adoption
FRÅGA
HejMin syster är gravid men vill inte behålla barnet själv. Hon har frågat mig och min man om vi skulle vilja adoptera hennes ännu ofödda barn, vilket vi vill. Frågan är nu vad lagen säger om att hon väljer adoptivföräldrar själv. Hon vill inte genomgå graviditeten och förlossning med risk för att någon annan än att jag och min man får barnet. Kan jag och min man adoptera hennes barn?
SVAR

Hej! Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Regler om adoption
Alla regler om adoption finns att hämta i föräldrabalkens fjärde kapitel, läs det här. Vid en adoption av ett barn som är under 18 så behövs alltid föräldrarnas samtycke, detta samtycke kan inte hämtas innan barnet fötts och modern återhämtat sig från födseln. Det betyder alltså att man inte kan avtala om en adoption innan barnet har fötts. Om modern lämnar sitt samtycke efter födseln så skickar man in en adoptivansökan till tingsrätten som sedan avgör om adoptionen ska gå igenom.

Kontakta socialtjänsten
Det jag skulle rekommendera er att göra idag är att kontakta socialtjänsten i er kommun. De hjälper till och ger rådgivning vid adoptioner. De kan hjälpa er genom att se in i ert ärende och berätta hur ni bäst förbereder er för en adoption.

Lycka till med allt!

Vänligen,

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (599)
2021-07-21 Kan man adoptera utländska vuxna över 18 år?
2021-07-05 Kan man adopteras i vuxen ålder och vad innebär det i så fall arvsrättsligt?
2021-06-22 Ärver adoptivbarn sin biologiska mamma?
2021-06-11 Kan min son adopteras trots att hans biologiska pappa motsätter sig detta?

Alla besvarade frågor (94216)