Fortkörningsböter vid fartkamera - endast föraren kan bötfällas

2017-03-13 i Trafikbrott
FRÅGA
Hej jag har fött en pbot tagen med fartkamera . När det då inte varit jag som kört bilen så undrar jag vad som händer om jag nekar detta? Vad händer om dem inte tror på mig i det jag säger och jag ger upp och betalar skiten ändå, kan då min bot bli ännu dyrare än innan ? Även om det inte hinner gå till rättegång så att säga. Hoppas jag är tydlig , jag Vill förklara för dem att jag inge kört bilen men är rädd att de kommer misstro mig . Jag kommer inte orka tjafsa om detta för mycket och kommer inte dra något till rättegång men om jag då , efter att ha nekat, ändå godkänner deras misstänkta pbot och betalar den genom att medge att det är jag, blir boten då mer i kostnad eller är det samma böter som vis utgångsläget?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Bara föraren kan bötfällas, inte ägaren
Det är endast bilens förare som kan bötfällas. Detta innebär att fartkameran måste ha tagit ett foto på både registreringsskylten och förarens ansikte för att förarens ska kunna identifieras, och för att polisen ska kunna starta en utredning. Det är alltså ett krav på identifikation för att böter ska kunna utges, du behöver därför inte vara orolig.

Har du inte kört bilen saknas förutsättningar för att du som ägare ska bli ansvarig för att betala eventuell fortkörningsböter och du bör därför bestrida överträdelsen.

Du kan läsa mer om hantering av trafiksäkerhetskamerorna på trafikverkets hemsida (här).

Hoppas du har fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsnig,

Jennifer Vestin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1188)
2021-08-01 Indraget körkort i Tyskland; får jag fortsätta köra bil i Sverige eller kommer körkortet dras in här också?
2021-07-31 Olovlig körning under 15 år.
2021-07-31 Spärrtidens längd
2021-07-31 B-körkort 4200 kg

Alla besvarade frågor (94565)