Förtal vid falsk anmälan för våldtäkt

FRÅGA
Jag har blivit falskt anklagad för våldtäkt här under de senaste dagarna och enligt utredningen så kommer det läggas ner. När allt detta är klart så hade jag tänkt göra en motanmälan för förtal då detta skadar mitt rykte samt psykiskt och mina nära och kära. Kan jag ha rätt till skadestånd och om jag gör en motanmälan, är det sannolikt att detta går vidare?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt lagtexten ska den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning dömas för förtal (5 kap 1 § Brottsbalken). Du har i detta fall blivit utpekad som brottslig i och med den falska anklagelsen varför du också kan göra en förtalsanmälan.

Hur pass sannolikt det är att du går vinnande ur processen och i så fall kan erhålla ett skadestånd (ofta mellan 5000 och 50 000 kr) är svårt att svara på. Det finns också alltid en ekonomisk risk med förtalsanmälan då du vid förlorad process i domstol riskerar att få betala rättegångskostnaderna helt själv. Du bör därmed ställa dig frågan hur sannolikt det är att du vinner i domstol och vilken bevisning du har innan du börjar processa.

Hoppas du känner att du fått ett bra svar på din fråga!

Sebastian Näslund
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Ärekränkning, 5 kap. BrB (1106)
2021-01-16 Är det brottsligt att berätta om en tidigare relation
2021-01-16 Ekonomiskt förtal
2021-01-14 Vad kan man göra om man anklagas för att ha stulit på jobbet?
2021-01-14 Rykten om fusk på högskoleprovet

Alla besvarade frågor (88117)