Förtal? Och i så fall, hur gå vidare?
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga!
Det här låter som en jobbig situation. Den juridiska bestämmelse som är aktuell är regeln om förtal i brottsbalken 5 kap. 1 § (se https://lagen.nu/1962:700#K5P1S1). Med förtal menas att man pekar ut någon annan som brottslig eller klandervärd eller sprider någon annan uppgift om en annan person som är ägnad att utsatte denne för andras missaktning. I det här fallet har din granne enligt din beskrivning pekat ut dig som brottslig i och med hans påstående om att du skulle lurat någon att mörda honom mot betalning och att du skulle vara en bedragerska som lurar människor.
I andra stycket i förtalsbestämmelsen finns en möjlighet att gå fri från ansvar;
-om man var skyldig att uttala sig eller om det var försvarligt att lämna
uppgiften om någon annan och
-man dessutom
kan vissa att uppgiften var sann eller
att man åtminstone hade skälig grund för att tro att den var sann
blir man inte
ansvarig för förtal.
I det här fallet låter det inte troligt att det skulle vara försvarligt att skriva det din granne skrev om dig i brevet. Det kan dock diskuteras om han var tvungen att uttala sig på det sätt han gjorde inför hyresnämnden (via brev), men även om så skulle vara fallet måste han dessutom åtminstone visa att han hade skälig grund för sitt påstående. Av din beskrivning låter det som att detta sannolikt kommer vara svårt för din granne att visa och därmed verkar det som om du skulle kunna vara utsatt för förtal i lagens mening.
Anledningen till att åklagaren inte ville driva ditt fall vidare är sannolikt åtalsregeln i brottsbalken 5 kap 5 § (se https://lagen.nu/1962:700#K5P5S1). Enligt den får nämligen en åklagare bara driva ett allmänt åtal om förtal om det av särskilda skäl kan anses påkallat från allmän synpunkt. I praktiken är det mycket sällan man anser att det kravet är uppfyllt och då kan man istället driva ett så kallat enskilt straffrättsligt åtal själv, vilket kan innebära ekonomiska risker i form av rättegångskostnader och dessutom är beviskraven för att kunna fälla någon höga.
Alternativt kan man försöka få skadestånd för kränkning genom brott enligt skadeståndslagen 2 kap. 3 § (se https://lagen.nu/1972:207#K2P3S1). En sådan talan kan man föra i ett så kallat förenklat civilrättsligt tvistemål, vilket innebär att man begär ett skadestånd som inte är högre än ett halvt basprisbelopp (drygt 20 000 kronor). Dessutom är beviskraven i sådant mål något lägre än i ett straffrättsligt mål och man står i princip för sina egna rättegångskostnader, oavsett utgång i målet.
Hör gärna av dig om du undrar över något mer!
Vänligen