Förtal eller förolämpning?
Lawline svarar
Hej !
Till att börja med har din
son inte begått ett brott endast genom att bryta bostadsrättsföreningens
stadgar, även om det han gjort har varit förbjudet på området. Bestämmelsen om
förtal finns i 5 kap. 1 § Brottsbalken (https://lagen.nu/1962:700). Förtal innebär
att någon lämnar uppgifter som utpekar annan som brottslig eller klandervärd i
sitt levnadssätt eller på annat sätt lämnar en uppgift som är ägnad att utsätta
personen för andras missaktning.
En förutsättning för förtal är att uppgiften har lämnats till någon annan än den man syftar att utsätta för missaktning. I detta fall har, som jag förstått det, grannen endast beskylt din son, utan att faktiskt publicera några uppgifter som nått ut till föreningen. Beroende på hur utskällningen har gått till finns det visserligen en möjlighet att närvaron av de andra barnen faktiskt möjliggör att aktualisera förtal. Det blir dock förmodligen enklare att åstadkomma ansvar för förtal om din granne väljer att publicera uppgifter om din son i det infoblad du nämner. Avgörande är i så fall givetvis vad som skrivs.
I ett fall som detta kan det bli enklare att hävda att en förolämpning skett, se 5 kap. 3 § Brottsbalken. För att aktualisera bestämmelsen krävs inte att någon annan än den förolämpningen riktas mot har tagit del av den. Förolämpningen ska vara ägnad att såra mottagarens självkänsla. Inom bestämmelsen faller skällsord, öknamn, beskyllningar etc. Det är inte omöjligt att din granne förolämpat din son, i straffrättslig bemärkelse.
I vanliga fall krävs enskilt åtal, dvs. när den utsatte själv för åtalet i domstol, för att starta en process avseende förtal eller förolämpning. När målsäganden är minderårig tillämpas däremot allmänt åtal, du bör därför göra en polisanmälan.
Lycka till!