Försörjningskravet i UtlL - räknas CSN som inkomst?

2017-10-04 i Migrationsrätt
FRÅGA
Hej! Jag har en min flickvän som bor i Sudan, vi är förlovade och ska gifta snart. Vi planerar att bo tillsammans i Sverige men jag läste försörjningskravet, där det står at jag måste ha arbetsrelaterad inkomst och min inkomst är dels från CSN lån och jobbar Deltid som totalt blir över 15000 kr. Om ett och halv år är jag färdigt utbildad, Byggnadsingenjör. Min fråga är räknas CSN lån också som arbetsrelaterad inkomst ? Tack för hjälpen !!
SVAR

Hej!

Tack att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din fråga handlar om försörjningskravet som stadgas i 5 kap 3b § Utlänningslagen (2005:716). Det innebär att du måste ha tillräckligt stor inkomst samt tillräcklig stort boende för både dig och din flickvän i det här fallet. Du måste kunna försörja dig själv och de familjemedlemmar som ansöker om uppehållstillstånd.

För att uppfylla försörjningskravet måste man ha en arbetsrelaterad inkomst. CSN lån är inte en sådan inkomst, CSN består av ett bidrag och som sagt ett lån. Det som kommer räknas in hos dig är den inkomst du får genom ditt deltidsarbete.

Observera dock att det sedan den 20 juli 2016 gäller skärpta krav för att få uppehållstillstånd enligt Utlänningslagen. Detta kommer gälla 3 år framöver, således till 2019. Se om närmare information i "lagen (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheter att få uppehållstillstånd i Sverige". Lagen föreskriver bland annat ett skärpt försörjningskrav.

Svaret på din fråga är således att CSN lån ej räknas som en arbetsrelaterad inkomst för att uppfylla försörjningskravet, endast inkomsten från ditt deltidsarbete kommer räknas in och eventuell annan arbetsrelaterad inkomst.

Jag hoppas du fick svar på din fråga! Om du behöver ytterligare hjälp kan du vända dig till en av de specialiserade jurister som Lawline samarbetar med.

Med vänliga hälsningar,

Michelle Rinaldo Iversen
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Migrationsrätt (1208)
2021-07-31 Uppehållstillstånd pga anknytning
2021-07-31 Krävs permanent uppehållstillstånd för att få svenskt medborgarskap?
2021-07-26 Adoptera för medborgarskap
2021-07-25 Hur söker man asyl i Sverige?

Alla besvarade frågor (94603)