Försörjningskravet i utlänningslagen
Hej har frågor angående bla Migrationsverket- undantag Försjörnings och bistadskravet. Har hittad detta på deras sida:
Försörjningskravet gäller inte heller om ett beslut att avslå ansökan om uppehållstillstånd skulle strida mot ett svenskt konventionsåtagande.
Samt om man har gemensamt barn så gäller inte Försjörning kravet.
Min fråga är om det är bostaden som inte behövs eller vad de menar med undantaget?
Jag(svensk) har en unge på 1,5 år i bolivia tillsammans med min fästmö. Och skulle vilja få hit dom. Jag bor hemma hos mina föräldrar och kan alltid ordna så vi får stort utrymme själva i hemmet. Och enligt barnkonventionen så har ungen rätt till bägge föräldrarna och inte vara separerad ifrån bägge enligt nummer 9 & 10 i konventionen.
Min andra fråga är om man kan ansöka om uppehållstillstånd i Sverige eller måste först i sitt hemland och sedan resa till Sverige i väntan på svar och kan vara i Sverige fram tills man får svar om uppehållstillstånd.
Min tredje fråga är om ni har hand om migration ärenden som man kan anlita eller om där är någon ni kan rekommendera i Skåne.
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Din fråga är främst reglerad i utlänningslagen (UtlL)
När ansökan om uppehållstillstånd ska vara gjord
Huvudregeln beträffande uppehållstillstånd är att utlänningen ska ha ansökt om och beviljats tillståndet före inresa i Sverige. En ansökan om uppehållstillstånd får inte bifallas efter inresan (5 kap. 18 § första stycket UtlL). Med andra ord, din fästmö och ditt barn måste ansöka och beviljas uppehållstillstånd från Bolivia. Det finns vissa undantag från detta, såsom att utlänningen har stark anknytning till en person som är bosatt i Sverige och det inte skäligen kan krävas att utlänningen reser till ett annat land för att ge in en ansökan där (5 kap. 18 § andra stycket p. 5 UtlL). Vid denna bedömning ska särskild hänsyn iakttas om det i annat fall innebär att barnet skiljs från sin förälder, om det står klart att uppehållstillstånd skulle ha beviljats om prövningen gjorts före inresan i Sverige (5 kap. 18 § tredje stycket UtlL). Mot bakgrund av att du inte uppfyller försörjningskravet (se nedan) talar det emot att det står klart att uppehållstillstånd skulle ha beviljats om prövning gjorts före inresan i Sverige. Det är svårt att säga med säkerhet huruvida undantaget är tillämpligt i ditt fall eller inte. I allmänhet är man restriktiv med att tillämpa undantag från huvudregeln att uppehållstillstånd ska sökas och beviljas före inresan.
Vad försörjningskravet innebär
Försörjningskravet innebär att uppehållstillstånd på grund av anknytning som huvudregel endast får beviljas om anknytningspersonen kan försörja sig och utlänningen samt har en bostad av tillräcklig storlek och standard för sig och utlänningen (5 kap. 3 b § UtlL). I kravet ligger således dels krav på inkomst, dels krav på bostad. Kravet på inkomst kan uppfyllas på lite olika sätt (se 4 kap. 4 c § utlänningsförordningen). I kravet av bostad kan noteras att inneboende eller att bo hemma hos sina föräldrar inte räknas som en godtagbar bostad enligt migrationsverkets föreskrifter. Du uppfyller således inte försörjningskravet.
Undantag från försörjningskravet
I vissa situationer gäller inte försörjningskravet. Inget av undantagen är hänförliga till din fästmös rätt till uppehållstillstånd, men ett undantag är när barn söker uppehållstillstånd på grund av anknytning. Undantaget förutsätter emellertid att barnet är fött i Sverige och att anknytningspersonen är förälder till barnet samt sammanbor med barnet i Sverige (5 kap. 3 e § UtlL). Informationen i din fråga antyder dessvärre att undantaget inte är för handen.
Undantag från försörjningskravet kan även helt eller delvis medges om det föreligger särskilda skäl (5 kap. 3 f § UtlL). Undantaget är främst avsett att tillämpas när anknytningspersonen på grund av exempelvis ålder eller funktionshinder inte kan försörja sig. Men om det i ett enskilt fall där ett barn är involverat skulle bedömas stå i strid med ett svenskt konventionsåtagande eller på annat sätt framstå som orimligt att uppställa ett försörjningskrav, finns det möjlighet att med stöd av nyssnämnda bestämmelse göra undantag från försörjningskravet (prop 2020/21:191 s 109).
Om ett uppställt försörjningskrav för dig skulle strida mot ett konventionsåtagande är svårt att ge något definitivt svar på. Artikel 10 i barnkonventionen tar visserligen sikte på bland annat den situationen där barn från ett annat land ansöker om att resa in i en konventionsstat i familjeåterföreingssyfte. Av förarbetena till artikeln erinras att artikeln inte syftar till att påverka en stats rätt att reglera immigrationen till det egna landet. Förmodligen strider försörjningskravet inte mot ett konventionsåtagande, men det är som sagt svårt att säga med säkerhet.
Hoppas du fick svar på din fråga!