Formkrav gällande arvsskifte

2017-05-26 i Arvsskifte
FRÅGA
Hej..Vi är två döttrar som förlorat vår pappa...han hade en sambo som fick sommarstuga testamenterat till sig...bouppteckning registrerad.. Måste sambo godkänna arvskifte eller räcker det om vi döttrar gör den och skriver under?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag förstår din fråga som så, att du funderar kring formkraven gällande en arvskifteshandling.

Till att börja med regleras detta i ärvdabalken (ÄB).

När det gäller innehållet i en arvsskifteshandling (dvs. en handling av vilken det framgår till vem av dödsbodelägarna och testamentstagarna som egendom ska tillskiftas), uppställs enbart krav på att handlingen ska vara skriftlig och underskriven av samtliga dödsbodelägare. Huvudsaken är att det av arvsskifteshandlingen framgår att ett skifte har skett mellan delägarna avseende den egendom som skiftet gäller, så att dödsbodelägarna ska kunna disponera över sin del av arvet.
(23 kap. 4 § ÄB).

Eftersom att eran pappas sambo är testamentstagare som ska ärva en del av eran pappas kvarlåtenskap, är sambon på så vis dödsbodelägare precis som du och din syster. Av den anledningen krävs det att sambon också godkänner och skriver under arvsskifteshandlingen för att den ska uppfylla de juridiska formkraven.

Om du, din syster och sambon önskar hjälp med att upprätta en arvsskifteshandling, vill våra jurister på Lawline gärna hjälpa er med detta, här. För att få den hjälpen kostar detta 1 677,50 kr/tim, men för vissa typer av avtal erbjuder Lawline ofta ett fast pris.

Hoppas att du har fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Linn Östman
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?