Förlikningskrav gällande nedladdning, hur ska jag agera?

2019-08-23 i Fordringar
FRÅGA
HejSom det verkar har många fått brev från innerstans advokat byrå, gällande nedladdning av något. Har själv fått påminnelse två gällande förlikning.Gick i pension jan 2018 och var bortrest perioden som den aktuella nedladdningen ska ha skett. Jag har inte gjort något sådant som de påstår. Hur bör jag agera?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline.

Det är många som har utsatts för dessa förlikningserbjudanden från flera advokatbyråer. Detta har de gjort i uppdrag från en upphovsrättshavare till en film som delats illegalt. Här påstår advokatbyråerna att den som står som ägare till abonnemanget är skyldig till fildelningen som skett på samma IP-adress. Detta stämmer däremot inte enligt EU-domstolen som i en dom slog fast att ansvaret ligger hos den som har fildelat. Det är därmed något de har en skyldighet att bevisa att du isåfall har gjort.

Trots detta massutskick har nuläget inga av dessa fall prövats i svensk domstol. Med detta i åtanke tillsammans med EU-domstolens dom avråder jag dig därmed starkt från att svara på brevet eller betala förlikningssumman. Skulle det mot förmodan gå till inkasso ska du bestrida betalningskravet.

Hoppas du är nöjd med ditt svar! Du är alltid välkommen att höra av dig till oss för vidare rådgivning.

Med vänlig hälsning,

Elin Giding
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Hallå 020 Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-08-24 01:43
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Fordringar (594)
2019-09-20 Har arbetsgivaren rätt att göra avdrag på lönen för att korrigera tidigare felaktiga utbetalningar?
2019-09-12 Vad gör jag när jag inte kan få ut min lön på grund av att min arbetsgivare har gått i konkurs?
2019-08-31 Vilka kostnader kan jag åläggas som borgensman?
2019-08-27 Vad händer med en skuld när långivaren avlider?

Alla besvarade frågor (72914)