Företrädesrätt till återanställning

2017-07-17 i Övrigt
FRÅGA
Hur bevakar jag min rätt till återanställning ? (hos det företag som har sagt upp mig pga arbetsbrist och jag har skrivit på papper om rätt till återanställning)
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Enligt 25 § lagen om anställningsskydd (LAS) har den arbetstagare som blir uppsagd pga. arbetsbrist företrädesrätt till återanställning. Företrädesrätten gäller i nio månader från det datum anställningen upphörde.

En anställd som uppfyller villkoren för företräde till återanställning ska ses som sökande till lediga anställningar. Arbetsgivaren ska således ta hänsyn till dem som har anmält anspråk på företrädesrätt inför en eventuell rekrytering.

Det är alltså din tidigare arbetsgivare som ska ta hänsyn till detta vid en ev. nyrekrytering. Om de inte gör detta så kan de bli skadeståndsskyldiga. Det du själv kan göra är att bevaka ifall arbetsgivaren lägger ut rekryteringsannonser som du ska ha företrädesrätt till och isåfall kontakta arbetsgivaren om att du är intresserad.

Hoppas detta var svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Zorba Hållsten
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1915)
2021-07-24 Hur mycket får man arbeta i sträck?
2021-07-18 Vad innebär lojalitetsplikten och vem gäller den?
2021-07-14 Rätt att ta del av LAS-listan?
2021-07-12 Är intermittent anställning vid behov penisionsgrundande?

Alla besvarade frågor (94174)