Fördelning av kvarlåtenskap

FRÅGA
Min mamma har avlidit och vi är 2 systrar som inte varken före eller nu efter varit vänner. Nu har min syster varit i mammas lägenhet och tagit det lösöre som hon ansett hon vill ha. Min fråga är om hon har rätt att göra det? Vi har en boupptäckningsman anlitad via begravningsbyrå. Tack på förhand Mvh Elinor
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

För att jag ska kunna besvara din fråga måste jag börja med att göra ett par antaganden. Jag utgår ifrån att din mamma inte var gift och inte hade någon efterlevande make, att det inte finns något testamente skrivet, samt att du inte har några fler syskon än din syster.

Lagen som reglerar hur arvet ska fördelas är ärvdabalken (ÄB). I 2:1 ÄB förklaras att barn är de närmaste arvingarna, samt att barnen ska få lika lott i boet. Det är bouppteckningsmannens uppgift att se över dödsboet och värdera egendomen, som sen ska delas lika mellan dig och din syster. Din syster har inte rätt att själv roffa åt sig egendom. Vem som får vad (egendoms-mässigt) vid fördelningen av dödsboet måste ni komma överens om, då bouppteckningsmannen endast beräknar pengavärdet.

Jag hoppas att du känner dig nöjd med mitt svar. Har du andra frågor är det bara att återkomma. Du vet väl om att vi har telefonrådgivning måndag-onsdag mellan kl. 10.00 och 16.00, telenr: 08-533 300 04. Här kan du snabbt få svar på kortare tilläggsfrågor tex.

Ha en bra dag!

Vänligen,

Anna Pieschl
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bouppteckning och arvsskifte (997)
2020-09-17 Till vilket värde ska en hund tas upp i en bouppteckning?
2020-09-16 Hur ska jag tolka en bouppteckning?
2020-09-15 Hur får man reda på hur det går med en bouppteckning?
2020-09-08 Vem betalar för advokatkostnader vid arvskifte?

Alla besvarade frågor (84164)