Finns det någon chans att man kan undgå att få pappans underskrift vid närståendeadoption?

2017-09-24 i Adoption
FRÅGA
Hej!Jag har en fråga angående adoption av min styvdotter. Jag träffade min dotters mamma när min dotter bara var 3 månader. Tog henne till mig som att hon var min egna. Har betalt allt för henne och tagit hand om henne ihop med hennes mamma! Dottern är nu 11 år och fyller 12 i februari. Under dessa snart 12 år har hennes biologiska pappa inte träffat henne en enda gång. Vi har försökt att kontakta honom angående att jag vill adoptera henne. Men utan resultat och inget svar!!Finns det någon chans att man undgå att få pappans underskrift att han inte vill ha med dottern att göra eller det måste komma till en underskrift?. Eller i ett rättsligt ärende kan rätten då ta bort hans pappa "stämpel" och ogilla hans uppträde och ta bort titeln Fader för honom?.Jag har funderat igenom detta mycket och jag älskar min dotter överallt och har varit vid hennes sida i 12 år än så länge och vill ju att hon ska bli min även på pappert=).Tacksam för svar... Mvh en hängiven pappa=)
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Bestämmelser om adoption finns i Föräldrabalken (FB) 4 kap. Eftersom du vill adoptera din styvdotter handlar det om s.k. närståendeadoption. Det framgår inte om du och din dotters mamma är gifta, detta är dock den första förutsättningen för att adoptionen ska tillåtas (FB 4 kap. 3 §). Från och med att dottern är tolv år krävs som utgångspunkt även hennes samtycke till adoptionen (FB 4 kap. 5 §).

Ett barn får inte adopteras utan vårdnadshavande föräldrars samtycke
Huvudregeln är att en person under 18 år inte får adopteras utan båda föräldrarnas samtycke (FB 4 kap. 5 a §). Jag förstår att du har mammans samtycke och att det nu är den biologiska pappan som är problemet. Om pappan inte är vårdnadshavare till dottern får hon däremot adopteras utan hans samtycke. Det spelar i så fall ingen roll att han är juridisk far till dottern och innehar faderstiteln. Är pappan inte vårdnadshavare kan ni alltså fortskrida med adoptionsansökan utan hans samtycke. Är pappan fortfarande vårdnadshavare är samtycke dock ett krav. Ett barn får inte adopteras bort mot en vårdnadshavande förälders vilja. En förälder kan inte heller fråntas den juridiska titeln far eller mor, detta släktskap kan endast upphöra genom adoption.

Efter adoption upphör allt juridiskt släktskap mellan dottern och hennes biologiska pappa och du är som adoptivfar att anse som dotterns rättsliga pappa (FB 4 kap. 8 §).

Hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning

Tova Andersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (602)
2021-07-31 Möjligheten att adoptera eller få vårdnaden om bonusbarn
2021-07-30 Adoptera 18 åring
2021-07-29 Krävs det samtycke från de biologiska föräldrarna vid en vuxenadoption?
2021-07-21 Kan man adoptera utländska vuxna över 18 år?

Alla besvarade frågor (94634)