Får man söka jobb hos annan arbetsgivare utan att bryta mot lojalitetsplikten?

2019-10-03 i ARBETSRÄTT
FRÅGA
Hej!Om man redan arbetar på en ICA Maxi butik där man i grund och botten har en fast anställning på varannan helg, och söker en tjänst på 20h/v på en annan ICA Maxi butik - kan man då bryta mot lojalitetsplikten man har till sin arbetsgivare om man arbetar i båda butikerna? Eller är det helt okej? För de kan ju knappast räknas som konkurrenter till varandra. Vänligen,S
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Lojalitetsplikten i arbetsrättsliga sammanhang ska förstås som att du ska uppvisa ett redligt beteende på arbetsplatsen. Det kan exempelvis innebära att du inte delger andra utanför företaget information som till sin natur inte ska spridas vidare eller att du ska dyka upp när du är schemalagd.

Lojalitetsplikten har inte till syfte att hindra att anställda söker andra arbeten och det kan definitivt inte användas som grund för uppsägning (förutsatt att man inte allvarligt åsidosatt sin lojalitet). Du bör däremot meddela din arbetsgivare om att du tänker söka en annan tjänst.

Den arbetsgivaren du har, samt arbetets beskaffenhet påkallar inte heller att det finns någon "konkurrensklausul" som hindrar dig från att söka jobb vart du vill. Oftas är sådana villkor reserverade för tjänster där personalen har tillgång till känslig information eller allvarligt kan skada verksamheten genom att arbeta hos en konkurrent.

Hoppas du fick svar på din fråga,

MVH

André Blomquist
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
HallåQ Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-10-03 22:15
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1641)
2019-10-18 Fråga om anonymitet och arbetstagares lojalitetsplikt
2019-10-13 Vikariat som ej förlängs. Har efterfrågad utbildning och erfarenhet. Är det okej?
2019-10-12 En arbetsgivare har inte rätt att kolla upp anställdas bankkonton
2019-10-09 Bråk om arbetsvillkor

Alla besvarade frågor (73867)