Får man flytta hur som helst vid gemensam vårdnad?

2017-11-02 i Vårdnadstvist
FRÅGA
Om man har gemensam vårdad om ett barn och man separerar och bor på olika håll. Om mamma då träffar en ny man och vill flytta ännu en gång till honom och pappan får hem papper om flytten men inte godkänner det. Kan mamman ta med sig barnet och flytta ändå? Då hon redan har flyttat till den nya killen med barnet men precis skickat in papper om att barnet ska ha sin folkbokföringsadress hos henne och den nya killen.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline!

Vid gemensam vårdnad krävs båda vårdnadshavares samtycke vad gäller frågor som är av ingripande karaktär för barnet, detta följer av 6 kapitlet 13 § andra stycket Föräldrabalken (FB). Frågor rörande barnets boende är ett typfall av sådant beslut som är att räknas som ingripande. Mamman kan i detta fall inte flytta hur som helst utan den andra vårdnadshavarens samtycke. Dock ska barnets vilja beaktas med hänsyn till hans eller hennes stigande ålder.

Med vänlig hälsning,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Vårdnadstvist (860)
2021-09-03 Kan en förälders umgängesrätt stoppa den med ensam vårdnad att flytta med sitt barn?
2021-08-31 När kan man ändra vårdnad och när har man rätt till underhållsbidrag?
2021-08-31 Gemensam vårdnad när en av vårdnadshavarna flyttar utan samtycke
2021-08-25 Om pappan vill ha gemensam vårdnad

Alla besvarade frågor (95785)