Får man filma och fotografera andra personer?

FRÅGA
hej! får man filma person eller ta kort?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Man får i regel filma och fotografera andra personer på allmänna platser. Rätten begränsas dock av brottsbalken (BrB). De brott som kan bli aktuella är kränkande fotografering (4 kap. 6 a § BrB) och ofredande (4 kap. 7 § BrB).

Kränkande fotografering föreligger om någon utan lov samt i smyg filmar eller fotograferar annan i privata situationer. Exempel på privata situationer är: inomhus i en bostad, på en toalett eller i ett omklädningsrum.

Ofredande omfattar flera typer av situationer där någon utsätter annan för hänsynslösa beteeenden som är ägnade att kränka den utsattes frid på ett kännbart sätt. Att filma eller fotografera annan kan räknas som ett sådant hänsynslöst beteende om det har sker på ett påträngande sätt.

Sammanfattningsvis får man filma och fotografera andra personer på allmänna platser om det inte görs på ett påträngande sätt och är ägnat att kränka den som blir filmad eller fotograferad.

Hoppas att svaret har varit till din hjälp, annars är du varmt välkommen att höra av dig igen!

Med vänlig hälsning,

Minna Wall
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Brott mot frihet och frid, 4 kap. BrB (1225)
2021-09-18 Är det olagligt att försöka nollställa någon annans lösenord till sociala medier?
2021-09-16 Hot om orosanmälan på falska grunder
2021-09-15 Är det brottsligt att mina föräldrar uppsöker mig på jobbet?
2021-09-06 Är "vänta bara" ett hot?

Alla besvarade frågor (95801)