Får man bestämma vart man ska bo vid 16 års ålder?

Hejsan! Min 16 åriga dotter bor heltid hos mig och tycker det är mkt jobbigt ibland när hon tvingas över varannan helg till sin pappa och hans nya familj. Dessutom så åker de även en hel del till landställe som ligger ca 1.5 h körväg med bil relativt ofta och dottern vill helst inte dit. Hon tycker det är tråkigt och kallt vi har gemensam vårdnad om henne vad är det som gäller egentligen?

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Utgångspunkten är att det är vårdnadshavaren som ska bestämma om de juridiska frågor som rör barnet (6 kap 11§ föräldrabalken) detta innefattar också vart barnet ska bo. Om båda föräldrarna är vårdnadshavare så ska bådas åsikter tas hänsyn till och om det finns kommunikationssvårigheter så kan det beslutats i en domstol. Eftersom ni har ordnat så att besöken sker varannan helg så är det i det minsta slaget och rimligt att barnet ska få spendera den tiden hos den andra föräldern.

Den sista komponenten är barnets vilja. Barnets bästa är det som sätts först. (6 kap 14 § 2 st Föräldrabalken). När barnet är 12 år så finns det möjlighet att få bestämma själv, eller i alla fall att få sina åsikter hörda. ( 6 kap 2 a § 3 st Föräldrabalken) För varje år som går ökar bestämmande rätten till dess att man är 18 år och har full bestämmande rätt om sina angelägenheter. Vid 16 års ålder anses man ha en hög mognadsgrad och därför kan man få mer att säga till om. Det bästa är att i första hand förmedla känslorna som er dotter upplever till pappan för att kunna komma fram till en bra lösning för alla parter. Om detta inte skulle funka så kan man ta det vidare till en domstol för att få ett beslut om hur tiden bör fördelas.

Om ni är missnöjda med hur fördelningen av umgänget ser ut så bör ni kontakta domstolen för att göra en ny bedömning om barnets bästa och för eventuell ensam vårdnad. Däremot finns det skäl att argumentera för att det är viktigast att dottern får chansen att spendera tid med sin pappa för att behålla en god relation.

Hoppas att det var svar på din fråga!

Emma AnderssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Vårdnadstvist? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000