Får jag sälja samma saker som min arbetsgivare?

2020-11-14 i Övrigt
FRÅGA
Hej,Jag har en fråga angående konkurrerande verksamhet.Jag jobbar idag på en stor kedja i Sverige som säljer allt från löparskor, träningskläder, vanligs kläder samt skidor osv. Jag har en 50% anställning och funderar därför på att göra något annat vid sidan om arbetet.På jobbet säljer vi Padelrackets, men endast NYA. Dessutom är just Padelrackets 1 av 1000 produkter i utbudet. Jag funderar därför att specificera mig på att endast sälja BEGAGNADE rackets då det är en helt annan marknad än att sälja dom i nyskick vilket vi gör på jobbet.Jag har läst och läst men hittar inte svaret på min fråga. Kortfattat:Där jag är anställd finns det 1 000 tals produktkategorier men jag vill starta ett sidoarbete med just 1 av dom produkterna. Dessutom i begagnat skick där jag tänkt köpa av privatpersoner och inte av återförsäljare.Är detta en form av konkurrerande verksamhet trots dessa undantag?
SVAR

Hej! Tack för att du valt att vända dig till Lawline med din fråga.

Arbetstagarens lojalitetsplikt

Som arbetstagare har du en lojalitetsplikt gentemot din arbetsgivare. Den innebär att du inte får vidta åtgärder som är ägnade att skada eller försvåra din arbetsgivares verksamhet. En allmän utgångspunkt är att du som arbetstagare är skyldig att sätta din arbetsgivares intressen framför dina egna (AD 1993:18).

Får en arbetstagare bedriva konkurrerande verksamhet?

Arbetsdomstolen har uttalat att en arbetstagare som bedriver verksamhet som konkurrerar med dennes arbetsgivare i allmänhet på ett allvarligt sätt bryter mot sin lojalitetsplikt (AD 1993:18). All konkurrerande verksamhet utgör dock inte ett sådant brott mot lojalitetsplikten. Det krävs att konkurrensen skadar arbetsgivaren eller är att uppfatta som illojal (AD 1993:18).

I ett fall från arbetsdomstolen hade en arbetstagare sålt begagnade husvagnar på sin fritid. Han jobbade på ett företag, som bl.a. ägande sig åt uthyrning av husvagnar, men där även försäljning av begagnade husvagnar utgjorde en liten del av verksamheten. Uppsägningen av arbetstagaren blev ogiltigförklarad av arbetsdomstolen då konkurrensen hade mycket liten omfattning, då arbetstagaren inte låtit sidoverksamheten påverka sitt arbete hos arbetsgivaren, samt då arbetstagaren inte hade kunnat knyta kundkontakter genom sitt arbete hos arbetsgivaren (AD 1980:82).

Av din fråga framstår det som att själva konkurrensen inte skulle skada din arbetsgivare på ett sätt som bryter mot lojalitetsplikten. Det framstår inte heller som att du har en sådan position hos företaget att du genom det jobbet kan knyta affärskontakter på ett sätt som skadar din arbetsgivare. Var dock försiktig med all eventuell sidoverksamhet, då den måste vara av mycket liten omfattning för att inte skada din arbetsgivare.

Jag hoppas du fått svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Victor Nilsson
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1902)
2021-06-18 Tystnadsplikt på arbetsplatsen
2021-06-12 Vad händer om arbetsgivaren inte säger upp mig innan jag fyller 68 år?
2021-06-03 Har jag rätt till lönesamtal?
2021-05-31 Vad får min arbetsgivare göra när den anser att jag gjort fel?

Alla besvarade frågor (93234)