Får jag åka utomlands med mina barn utan medgivande från barnens mamma?

2017-09-28 i Vårdnadstvist
FRÅGA
Jag vill åka på en vecka semester till mitt hemland med barnen hälsa på släkt men skilda fru säger att hon inte går med på det. Detta under överenskommet tid (vecka) då jag har vårdnad om barnen. Hon påstår att jag måste ha hennes medgivande för utlandsresor. Stämmer detta?
SVAR

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågor som rör vårdnad av barn regleras i Föräldrabalken (FB). Jag tolkar det som att ni har gemensam vårdnad över barnen.

Gemensam vårdnad innebär att du och din skilda fru gemensamt ska fatta beslut i frågor som rör barnen. (6 kap. 13 § FB) Det innebär alltså att du som utgångspunkt inte kan resa utomlands med barnen utan hennes medgivande.

Utrikesdepartementet har även i sin publikation "Olovligt bortförande och kvarhållande av barn", 2009, skrivit att en resa utomlands med barn kräver den andra vårdnadshavarens tillåtelse.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med Vänliga hälsningar

Annelie Burström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Vårdnadstvist (860)
2021-09-03 Kan en förälders umgängesrätt stoppa den med ensam vårdnad att flytta med sitt barn?
2021-08-31 När kan man ändra vårdnad och när har man rätt till underhållsbidrag?
2021-08-31 Gemensam vårdnad när en av vårdnadshavarna flyttar utan samtycke
2021-08-25 Om pappan vill ha gemensam vårdnad

Alla besvarade frågor (95746)