Fåga om beskattning på gåva.

2017-07-03 i Gåvoskatt
FRÅGA
Hej jag är godman till en kvinna som vill ge sin dotter pengar.min fråga är får dottern betala skatt då hon bor i Schweiz
SVAR

Hej! Vad kul att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Skattefria inkomster
I 8 kap. Inkomstskattelagen (IL) kan du läsa vilka typer av inkomster som är skattefria. Att ta emot en gåva i form av en summa pengar är skattefriitt enligt svensk rätt, se 8 kap. 2 § IL. Vad som däremot gäller i Schweizisk rätt kan jag tyvärr inte svara på.

Att tänka på
Något som kan vara viktigt att tänka på är att när en förälder ger en gåva till sina barn så kan det komma att betraktas som ett förskott på arv. Om förskott på arv står föreskrivet i 6 kap. 1 § Ärvdabalken, läs den här. Om det ska betraktas som förskott på arv så blir det så att summan sedan "räknas bort" från resterande del av arvet.

Lycka till med allt!

Vänligen,

Elin Gustavsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Gåvoskatt (331)
2021-07-25 Vilka gåvor är skattefria?
2021-07-05 Kan det tillkomma gåvoskatt på pengagåvor från USA?
2021-07-01 Gåvoskatt i Tyskland
2021-06-01 Gåvoskatt

Alla besvarade frågor (94275)