Få tillbaka aktiekapitalet

2017-10-31 i Bolag
FRÅGA
Jag var påväg att bli delägare i ett dotterbolag Men företaget blev inte godkänt med namnet och nya handlingar begärdes in från Bolagsverket , jag väljer att hoppa av innan bolaget blir aktivt pågrund av att verkligheten såg annorlunda ut än vad vi muntligt kom överens omVd har satt in 50,000kr i aktiekapital min fråga är om han får tillbaka dom pengar när han tar tillbaka ärendet från Bolagsverket ?
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Aktiekapital och andra återstående tillgångar i bolaget ska skiftas om det inte finns några skulder kvar (25 kap. 38 § aktiebolagslagen om 'frivillig likvidation'). En frivillig likvidation av bolaget tar oftast upp till åtta månader att bli klar eftersom Bolagsverket är noga med att kontrollera vissa uppgifter. En återbetalning av aktiekapitalen kan i det fallet ta mycket lång tid. Om det däremot enbart handlar om ett återtagande av ansökan så kan det gå betydligt fortare för ägarna att få tillbaka aktiekapitalet. Bolagsverket förbehåller sig inte rätten att behålla insatt aktiekapital vid återtagande av ansökan om nyregistrering av aktiebolag. Ni kan alltid kontakta Bolagsverket för att veta vad som händer med aktiekapitalet i ert fall.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar

Ahmet Ercin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Bolag (742)
2021-09-16 Hur gammal måste man vara för att vara styrelsesuppleant i ett aktiebolag?
2021-09-14 Får ett handelsbolag öppnas när en skatteskuld finns hos KFM?
2021-09-13 Får andelar i ett bolag överlåtas/säljas utan delägares samtycke?
2021-09-05 Kan man driva AB utan vinstsyfte?

Alla besvarade frågor (95785)