Exmake vägrar att betala ut pengar.

2017-09-26 i Skuld
FRÅGA
Min ex man och jag har skrivit bodelning. Han har skrivit på att han är skyldig mig 26500 kr. Han betalar redan 9200 kr/ månaden till kronofogden. Han hotar med att inte betala mina pengar om jag inte skriver på skilsmässopapperen. Vad kan jag göra för att få mina pengar?
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Om du vill vidta rättsliga åtgärder för att driva in skulden kan du vända dig till kronofogden med en ansökan om betalningsföreläggande.

Länk till ansökan hittar du här.

Ett betalningsföreläggande kan resultera i ett utslag vilket är en dom från kronofogden som fastställer betalningsskyldigheten. Det genererar även en betalningsanmärkning som kvarstår i tre år. Observera även att det kostar 300 kr att ansöka om betalningsföreläggande hos kronofogden.

Om det inte går att komma överens så att du får dina pengar kan det vara värt att berätta för din exman att du tänkter vända dig til KFM, då det kan fungera som ett incitament för att han ska börja betala. Om det inte fungerar, står det dig fritt att ansöka om betalningsföreläggande.

Jag hoppas att du är nöjd med ditt svar, om inte, eller om du har närmre funderingar är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline!

Beatrice Walldov
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skuld (505)
2021-07-25 Vad kan jag göra om en person är skyldig mig pengar?
2021-07-12 Vad kan man göra när annan inte betalar sin skuld?
2021-06-23 Kan medgäldenär bli betalningsansvarig för hela det gemensamma förtäckningen?
2021-06-19 Kan jag begära att banken delar upp ansvaret för lånet när jag skiljer mig?

Alla besvarade frågor (94270)