Enskild egendom vid bodelning

2015-03-31 i Bodelning
FRÅGA
Hej. Har en vakant som är gift utan barn. Innan hans föräldrar dog skrev dom att allt skulle stanna vid sonen, gård och företag. Papperet är bevittnat på bank. Mannen håller nu på att skilja sig och har skickat med papperet till tingsrätten. Nu säger hans fru att papperet inte gäller när dom är gifta. Är det så eller hur ligger det till. Mvh Maria
SVAR

Hej och tack för din fråga!

Vid äktenskapsskillnad ska makarnas giftorättsgods fördelas mellan dem genom bodelning. Allt som inte är enskild egendom ska således fördelas jämnt mellan dem. Enskild egendom kan bl.a. vara giftorättsgods som har blivit avskilt genom äktenskapsförord eller egendom som har ärvts med förbehåll om att den ska utgöra arvtagarens enskilda egendom.

I detta fall verkar det som att din vakant har ärvt av sina föräldrar med ett förbehåll från deras sida om att egendomen ska vara hans enskilda. Om så är fallet ska egendomen hållas utanför en bodelning och kommer således stanna hos din vakant. Huruvida det faktiskt anges att egendomen ska vara hans enskilda eller inte kan jag inte svara på utan att se dokumentet, men detta kommer tingsrätten såklart att titta på.

Vänligen,

Mikael Stade
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Bodelning (2591)
2020-08-14 Kan man klandra eller jämka en bodelning efter fem år?
2020-08-13 Sambolagen och reglerna kring samboegendom
2020-08-12 Kan bodelning förrättas under betänketid?
2020-08-12 Bodelning under bestående äktenskap

Alla besvarade frågor (82779)