En person har uttalat sig klandervärt om mina produkter, är det förtal?

Hej.

Tillverkar en salva som är ett gammalt familjerecept. Vi har enligt EU:kommisionens Riktlinjer och krav. ECAS och SPNP och Läkemedelsverket säkerhetsrapport och analyscertifikat mm.

Vår salva innehåller grankåda, tjära, bivax samt fett.

Vi har i 20 år åkt runt på viking och medeltidsmarknader runt om i Sverige.

Nu har det dykt upp en kvinna som också gör salva och tvålar. Hon följer inte märkning mm som är ett krav enligt Läkemedelsverket.

I mitt marknadsstånd har jag skylt som står Kåd/tjärsalva. Hon går runt till folk och säger att det är förbjudet att ha tjära i salva, att det är cancerframkallande, att jag säljer förbjuden produkt.

Jag hörde när några besökare var framme till hennes marknadsstånd och frågade om hon hade tjärsalva. Hon sa det är totalt förbjudet och cancerframkallande.

Det har kommit många människor som går förbi mitt stånd och ser skylten och säger. Hm, hon har tjära i och det är förbjudet och cancerframkallande.

Detta problem har nu kommit i år då första marknaden var i Kungsträdgården, sedan Leksand, sen Skokloster och nu Arboga,

Vi har aldrig under dessa 20 år hört dessa kommentarer från besökare tidigare förrän nu i år. Jag har gjort polisanmälan för förtal.

Detta har ju också medfört att min försäljning drastiskt har sjunkit.

Mötte damen på toaletten och hon spände bröstet och sa. Gräver man grop åt andra faller man själv i.

Vad gör jag

Med vänlig hälsning

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Förtal

Förhåller det sig så, att en person säger saker till andra för att du ska utsättas för missaktning eller för att du ska framstå som klandervärd, kan personen ha gjort sig skyldig till brottet "förtal" (5 kap. 1 § brottsbalken). Detta tycks vara fallet för din del.

Åtgärd

I de fall det förekommit ärekränkningsbrott, väcker åklagare endast åtal i särskilda fall. Alternativet är att du kan väcka tala såsom målsägande (5 kap. 5 § brottsbalken). Du bestämmer själv om du vill väcka åtal. Skulle du väcka åtal så har du bevisbördan, det vill säga att det är du som måste bevisa att personen har begått brottet. Det är viktigt att tänka på, att du riskerar att få betala rättegångskostnaderna om du förlorar målet.

Det finns alltid möjlighet att upprätta en polisanmälan.

Har du några fler frågor är du varmt välkommen att återkomma!

Vänligen

Pontus SchenkelRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 995 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo