En fråga om försörjningskravet i Utlänningslagen.
Kan utlänningen utanför EU, som söker uppehållstillstånd med familjeanknytning ha ett kapital som försörjnings krav?
Eller är bet bara anknytnings personen i Sverige som måste uppfylla kraven?
Lawline svarar
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Möjligheten till uppehållstillstånd till följd av familjeanknytning återfinns i 5:3 alternativt 5:3 a Utlänningslagen. Av 5:3 b Utlänningslagen följer att ett uppehållstillstånd till följd av familjeanknytning enligt 5:3 eller 5:3 a Utlänningslagen endast kan lämnas om anknytningspersonen uppfyller försörjningskravet. Försörjningskravet består av två delar, där den ena delen innefattar ett krav på en bostad av tillräcklig storlek och standard, och den andra delen ett krav på att anknytningspersonen ska ha en tillräckligt hög inkomst för att kunna försörja sig själv och den som ska flytta till Sverige.
Enligt prop. 2009/10:77 måste försörjningsförmågan ha en viss varaktighet för att försörjningskravet ska anses uppfyllt. Kravet kan uppfyllas genom att anknytningspersonen vid prövningstillfället antingen kommer att ha tillräcklig arbetsrelaterad inkomst under minst ett år framöver, eller om det vid en prognos framstår som sannolikt att han eller hon kommer att ha en sådan inkomst i vart fall ett år framöver. Kravet på försörjningsförmågan vid anhöriginvandring är uppfyllt om anknytningspersonens inkomster uppgår till det s.k. förbehållsbeloppet.
Den som ska uppfylla försörjningskravet är alltså anknytningspersonen. Att utlänningen själv har kapital som, om rollerna var ombytta, skulle innebära att personen uppfyllde försörjningskravet kommer alltså inte påverka bedömningen kring om anknytningspersonen anses uppfylla samma krav. Du kan läsa mer om försörjningskravet HÄR.
Jag hoppas du känner att du fått svar på din fråga annars är du varmt välkommen att återkomma till oss!
Mvh,