Dygn- och veckovila mellan två arbetstgivare
Hej! Jag har två anställningar, en huvudanställning 100% och en godkänd bisyssla. Men det står 100% anställningsgrad på anställningsavtalet för bisysslan, fast jag har aldrig arbetat 100% utan tiden har varit lägre. Huvudarbetsgivaren vill nu att anställningsgraden på bisyssleavtalet skall minskas till en lägre nivå, vilket jag inte motsätter mig. Huvudarbetsgivaren har dock inte sagt någon nivå.
Huvudarbetsgivaren vill att veckovilan ska uppfyllas, vilket jag inte motsätter mig,
men kan huvudarbetsgivaren kräva mer än 36 alt. 72 timmars veckovila, eftersom arbetstiderna hos de olika arbetsgivarna ej räknas samman utan bedöms var och en för sig?
Det är ju möjligt att arbeta upp till 11 dagar i sträck hos en och samma arbetsgivare, skulle det finnas hinder från att göra 11 dagar fast hos två olika arbetsgivare?
De två anställningarna är inom två olika kollektivavtalsområden och jag är medlem i två fackföreningar, varav den ena är avtalspart på båda kollektivavtalen. Jag vill inte att samma fackförening företräder mig i båda anställningarna.
Finns något hinder för detta, att jag väljer vem som ska företräda mig utav två olika fackföreningar men som båda är avtalsparter i kollektivavtalet?
Med vänliga hälsningar
Lawline svarar
Fråga. Det är ju möjligt att arbeta upp till 11 dagar i sträck hos en och samma arbetsgivare, skulle det finnas hinder från att göra 11 dagar fast hos två olika arbetsgivare?
Svar Lawline. Nej. Eftersom arbetstidslagen gäller per arbetsgivare. Det finns inget hinder mot att överstiga arbetstidsmåtten i lagen när du lägger ihop dina samtliga timmar hos både arbetsgivarna.
Fråga. Kan huvudarbetsgivaren kräva mer än 36 alt. 72 timmars veckovila, eftersom arbetstiderna hos de olika arbetsgivarna ej räknas samman utan bedöms var och en för sig?
Svar Lawline. Arbetstidsdirektivet stadgar minst 11 timmars dygnsvila och 24 timmars veckovila (artiklarna 3 och 5). Av artikel 1 framgår att dessa tider är s.k. minimitider, dvs. större dygns- och veckovila får stadgas i medlemsstaternas lagar. Arbetstidslagen stadgar att arbetstagare ska ha minst 11 timmars dygnsvila och 36 timmars veckovila (13 och 14 §§). Det är alltså dessa värden vi ska utgå ifrån. Notera dock att det får göras avvikelser enligt kollektivavtal, så att dygns- och veckovilan ändras, men inte lägre värden än vad som stadgas i arbetstidsdirektivet (3 § arbetstidslagen).
Huvudarbetsgivaren får kräva mer dygns- och veckovila för vederbörandes arbetstagare. Detta eftersom lagen stadgar att arbetstagare ska ha minst x antal timmar i vila. Det finns därför inget hinder mot högre värden (ses som mer förmånligt för arbetstagaren). Huvudarbetsgivaren kan dock inte kräva mer vila för arbete du utför åt din andra arbetsgivare.
Det är oklart vad som gäller avseende dygnsvila mellan dessa två arbeten, dvs när du slutar arbeta för den ena arbetsgivaren och ska börja hos den andra. Huvudarbetsgivaren får endast kräva mer vila mellan arbetena med stöd i ert anställningsavtal eller kollektivavtal. I anställningsavtalet, som vi har diskuterat tidigare, regleras en ömsesidig lojalitetsplikt mellan arbetsgivare och arbetstagare (se ursprungliga svaret). Med stöd av lojalitetsplikten, kan arbetsgivaren kräva att du är såpass utvilad från din bisyssla, att du kan lyda din arbetsgivares och sköta ditt arbete utan att ditt arbete påverkas negativt av att du inte har fått tillräckligt stor vila mellan arbetena.
Notera att det inte finns någon lag som reglerar vila mellan arbeten, utan här gör din huvudarbetsgivare en skönsmässig bedömning som du får acceptera, i den mån det de facto påverkar din arbetsinsats. Om din arbetsinsats inte påverkas av att du inte får den vila som din huvudarbetsgivare vill att du får, så bryter du varken mot lojalitetsplikten i ert anställningsavtal, lagen om offentliga anställningar eller arbetstidsdirektivet/arbetstidslagen. Här kan du använda dygnsvilan om 11 timmar som måttstock för vad som utgör skälig vila mellan arbetena (även lägre vila kan vara ok förutsatt att din arbetsinsats inte påverkas negativt).
Fråga. Finns något hinder för detta, att jag väljer vem som ska företräda mig utav två olika fackföreningar men som båda är avtalsparter i kollektivavtalet?
Svar Lawline. Det finns inget hinder i lag rörande din rätt att välja vilken av fackföreningarna som ska företräda dig. Huruvida fackföreningarna tillåter detta eller inte får avgöras utifrån era kollektivavtal.
Soroosh Parsa / soroosh.parsa@lawline.se