Drogtest på bemanningsföretag?

2020-11-14 i Övrigt
FRÅGA
Ifall man är anställd ett bemanningsföretag ex Tranpenad och man jobbar på ett område/företag och en kollega är på ett annat område/företag och kollegan drogtestas med salivprov, måste företaget erbjuda samma drogtest som salivprov eller kan företaget bestämma olika drogtester på alla på olika sätt?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det finns ingen lag som reglerar ett företags rätt att utföra drogtester. Detta innebär att det är upp till varje företag att själv bestämma hur de vill göra, så länge det inte strider mot någon mer generell lag, t.ex diskrimineringslagen. Ifall man vägrar ta ett drogtest kan det i längden leda till uppsägning enligt LAS 7§.

Vad gäller just bemanningsföretag så är du inte anställd på den plats du arbetar. Företaget du är utstationerad hos kan därför inte säga upp dig för att du inte gör deras drogtest. De kan dock säga till din arbetsgivare (bemanningsföretaget) att de inte längre vill hyra in dig. Vad som händer då regleras mellan bemanningsföretaget och det företaget. Förmodligen kommer din arbetsgivare omplacera dig eller uppmana dig att göra drogtestet.

Sammanfattningsvis kan både bemanningsföretaget och det företag du utför arbete åt själva bestämma om/hur de vill drogtesta arbetare. Det är dock bara bemanningsföretaget som kan vidta juridiska åtgärder (uppsägning) ifall du inte gör testet.

Jag hoppas du har fått svar på din fråga. Du är självklart välkommen att ställa fler frågor till oss på Lawline.

Adam Winqvist
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1901)
2021-06-12 Vad händer om arbetsgivaren inte säger upp mig innan jag fyller 68 år?
2021-06-03 Har jag rätt till lönesamtal?
2021-05-31 Vad får min arbetsgivare göra när den anser att jag gjort fel?
2021-05-31 Vad är Lawlines priser?

Alla besvarade frågor (93078)