Dolt fel pga undanhållna protokoll?

2017-08-31 i Köplagen
FRÅGA
Hej, vi köpte en bostsdsrätt 2015 där vi renoverade allt förutom badrum. Men då vi ville byta tröskeln in till badrummet hottade vi en fuktig träbit. Vi kallade dit en besiktningsman som hittade en rad olika fel vid en okulär besiktning, dock inga skador.Efter det fanns anledning att ifrågasätta den första besiktningen då tex besiktningsmannen konstaterade att det fanns dubbla ytskick vilket klart och tydligt inte var fallet (flytmassa misstogs för dubbelt ytskick) valde vi att ta dit en till besiktningsman som rekommenderade att ytskicket vid tröskeln och mjukfogen i duschen skulle fixas, vilket gjordes med en silikonspärr och ny mjukfog. Ingen fukt eller skada hittades den här gången heller.Vi sålde sedan lägenheten och vi nämnde då inget i frågeförmuläret med tanke på att vi åtgärdat felet. När en granne i föreningen sedan fick problem i sitt badrum så kom alla besiktnongsprotokollen fram i föreningen, en process som vi själva drivit och dokumenterat i styrelsen. Detta har lett till att köparna som bor vi vår förra lght vill nu stämma oss om vi inte betalar deras nya badrum. Men menar på att det är ett dolt fel och att vi visste om felet. De har dock inga skador i badrummet ingen fukt etc men de vill göra om badrummet i förebyggande syfte. Vi har haft ett antal fackmän på plats för att prata åtgärder bland annat entreprenören som byggt badrummet som besökte oss och tittade på badrummet efter den första besiktningen.
SVAR

Hej och tack för att ni vänder er till oss på Lawline!

Bara själva undanhållningen av protokoll utgör inget fel i lagens mening och därför kan de inte få ersättning av er. För att det ska vara ett dolt fel ska det vara ett fel enligt 17 § köplagen. Om ni haft fackman på plats och kan få en sådan att intyga att det inte är något fel på badrummet är det till er fördel.

Det är bara att motsätta er köparnas krav när de skriver till er. Om de tar det till tingsrätten kan vi erbjuda er mer hjälp med represenation, klicka här för mer info.

Hoppas det besvarar er fråga. Tveka inte att höra av er till oss igen nästa gång juridiken krånglar!

Vänliga hälsningar,

Samuel Karlsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Köplagen (1413)
2021-09-15 Vem bär risken för ett i posten försvunnet paket?
2021-09-10 Häva avtal på grund av anteciperat dröjsmål?
2021-09-07 Vad kan jag göra om jag köpt en felaktig båt?
2021-09-06 Vad kan jag göra om jag köpt en felaktig bil på blocket?

Alla besvarade frågor (95746)