Dolt fel i fastighet

Köpte ett hus förra året. Upptäckte några fel senaste tiden som kan räknas under doldafel. Fick kontkata säljaren som i sin tur fick kontakt med besiktningmanen som besiktades huset vid köpet. Besiktningmanen svarar inte säljaren eller mig som köpare. Säljaren har tecknat doldafel försäkring genom samma besiktning manen. Vad kan man gör åt det?

Lawline svarar

Hejsan!

Vad uppskattat att Ni vänder Er till oss på Lawline!

Dolt fel är ett sådant fel i fastigheten som inte kunnat upptäckas vid en undersökning (se 4:19 st. 2 JB https://lagen.nu/1970:994 ). Om det är ett fel, så måste reklamation ske inom skälig tid enligt 4:19a JB. Vad som är skälig tid avgörs av omständigheterna som t.ex. Er förmåga att upptäcka felet, felets art och övriga relevanta omständigheter.

Om det visar sig att det är ett fel (sett till avtal och andra omständigheter) kan försäkringen täcka de påföljder Ni kan göra gällande enligt 4:19 JB, dvs avdrag på köpeskillingen.

Lycka till!

Mvh

Lawline


Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Fastighetsrätt och Fel i fastighet? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000